Categorieën
Online algemeen

Pas op met TIPO / DNS Nederland

[image size=”small” align=”right” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2015/12/domeinnaam.png” alt=”domeinnaam”]Het gebeurd me niet zo vaak maar bijna was ik er in gestonken. Bijna was ik opgelicht door het bedrijf dat zich DNS Nederland noemt. Gelukkig was mijn boerenverstand en de kennis van onze vaste hoster goed genoeg om niet belazerd te worden door TIPO (Trade & Intellectual Property Office). PAS op met DNS Nederland!

Tring de telefoon gaat…DNS Nederland

Ik werd gisteren dus telefonisch gebeld door TIPO / DNS Nederland met het verhaal dat iemand anders dan VBK Uitgevers twee domeinen had geregistreerd waarvan het merkrecht bij ons ligt. Het betrof domeinen met de extensie .eu en .info. TIPO zou de domeinen een bepaald aantal uren tegenhouden om ons de gelegenheid te geven te bepalen of we de domeinen willen registreren. Omdat ik dit niet zomaar wilde beslissen heb ik aangegeven later terug te bellen. Voor ik het tweede telefoontje ging plegen ben ik naar de site gaan kijken omdat iets in mijn achterhoofd zei “dit klopt niet Mark, je weet wel beter”. Bekijk de site maar eens en ziet het er betrouwbaar uit?

[image size=”huge” alt=”de homepage van TIPO” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2015/12/tipo-website.png”]

TIPO terugbellen en je van de domme houden

Nadat ik de site bekeken had heb ik de beste man terug gebeld. Nog heel even gevraagd hoe het nou precies zat. Met exact dezelfde teksten gaf hij uitleg. Vervolgens heb ik gevraagd naar de vervolgstappen. Wat bleek. Alleen zij konden de domeinen uit de quarantaine halen en op onze naam zetten. De kosten hiervoor bedroegen slechts 29,75 euro maar moesten we wel voor 10 jaar registreren. Mmmm verdacht en vreemd. De kosten waren hoger omdat zij geen hoster zijn maar wel voor alle hosters werken met betrekking tot het controleren van domeinaanvragen op merkrecht…het verhaal wordt steeds vreemder en gekker. Gelukkig kan je online van alles controleren en kon ik zien dat de domeinen waar het om ging helemaal niet “geclaimd” waren. Deze waren gewoon beschikbaar. Tijdens het gesprek ging ik in de zoekmachines eens zoeken naar het telefoonnummer wat ik moest bellen. Wat bleek…op veel telefoonnummers die er op leken waar meer mensen gebeld…dubieus.

Sparren met onze hoster

Omdat we een uitstekende relatie met onze hoster hebben leek het me verstandig om deze jongens eens te bellen en te vragen of zij gehoord hadden van TIPO of DNS Nederland. Wat bleek, ze hadden er nog nooit van gehoord. Er is helemaal geen instantie die voor de hosters in Nederland opletten op registraties van merken etc. Ze gaven gelijk aan dat dit eruit zag als dubieus en oplichterij. Via IP-adressen konden ze achterhalen dat er achter de sites ook niet echte websites en servers horen.

Mocht je dus geïnformeerd worden door een partij die je spontaan opbelt met het verhaal over domeinnamen en merkrechten. Ga hier niet op in. Is een domeinnaam vrij volgens de whois gegevens, dan is er niks geregistreerd en dus gewoon vrij. Wordt je gebeld en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met ons via mail of Twitter.

Wie is er ook eens door deze club boeven gebeld?

Meer bronnen zie o.a. RadarTV

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.