Categorieën
Socialmarketing

Facebook seminar ads 3.0

[image size=”small” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2015/04/fanbooster.png” alt=”fanbooster” align=”right”]Fanbooster.com is een handige tool om je doelgroep op Facebook goed te bereiken. De laatste tijd zijn er veel veranderingen binnen Facebook waardoor adverteren zeer belangrijk is geworden.
Om klanten en prospects te helpen organiseerde Online Business Media een Fanbook Seminar op woensdag 8 april onder de naam “seminar ads 3.0“. Onder andere Dagmar Boer was daarbij aanwezig en maakte de onderstaande samenvatting met interessante informatie.

Social media in Nederland
De marketingbudgetten zijn aan het verschuiven van offline naar social media. Waar voorheen social media nog niet serieus werd genomen, wordt het nu gezien als een tool om de betrokkenheid van de consument te vergroten, evenals de naamsbekendheid. De belangrijkste stijgende kanalen in Nederland zijn Facebook (met 9,4 miljoen accounts en dagelijks 6,6 miljoen gebruikers), Youtube (met 6,8 gebruikers), Linkedin (3,8 miljoen) en als opvallende daler Twitter (2,8 miljoen en een daling van 33%). De nieuwkomers op het gebied van social media zijn Instagram (met 1,8 miljoen gebruikers) en Pinterest (1,6 miljoen).

Organisch bereik
Wellicht heb je het als beheerder van een pagina gemerkt, maar het organische bereik (de hoeveelheid likes/fans die jouw content zien in hun timeline) is erg gekrompen sinds de beursgang van Facebook. Er zijn meer filters toegepast en Facebook probeert zoveel mogelijk winst te halen voor de aandeelhouders. Hierdoor ziet nog maar 6,15% van je fanbase gemiddeld een post die je deelt, maar dit percentage zal verder dalen door toepassing van meer filters. Daarom ben je genoodzaakt om te investeren, zodat het percentage van je fanbase dat de content ziet hoger wordt.

Consumentengedrag
Facebook focust zich steeds meer op consumentengedrag. Facebook weet veel meer dan wij denken omtrent het gedrag en voert dit steeds subtieler door, waardoor de gebruiker het minder voelt als commerciële activiteit terwijl de betrokkenheid stijgt. Als consument/ gebruiker van Facebook klik je gemiddeld 7 keer per maand op een advertentie, vaak terwijl je dit niet meer doorhebt omdat het zo goed past bij de interesses van de gebruiker, het like-gedrag van hem/haar en dat van zijn/haar vrienden.

Facebook en de markt
Facebook is ontzettend krachtig en weet deze macht ook te behouden. Nu al ideeën over het betalen /transacties via Facebookberichten aan vrienden, waardoor Facebook een bank wordt en meer! Facebook koopt innovatieve ideeën en mogelijke concurrentie op, denk aan Instagram en Whatsapp.

Adverteren via Facebook
De kern van deze presentatie zat in het investeren via Facebook middels advertenties. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, maar het belangrijkste is je als adverteerder te bedenken wat je middels je advertentie wilt bereiken (dit is vast geen verrassing, dit doe je immers bij elke campagne). Wil je meer verkeer naar je website? Extra likes en/of e-mailadressen? De betrokkenheid vergroten of de verkoop laten stijgen? Of misschien wil je bouwen aan de naamsbekendheid en branding. Bedenk eerst je doel en vervolgens kijk je naar de power van je doelgroep. Wie is het en welke gegevens/ handeling heb je van hen nodig? Advertentie met link werkt beter –> meer klikruimte!

Wijze les –> Blijf proberen en experimenteren in plaats van de focus te leggen op analyseren!