Categorieën
Socialmarketing

Polare door alle aandacht mede op Facebook populairder

[image size=”big” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2014/01/logo-polare.png” alt=”Polare” align=”right”]Als webshop manager van Boekenwereld.com ben ik nauw betrokken met de verkoop van de boeken online. We kennen allemaal de grote spelers als het om verkoop van boeken gaat. Een van die grote spelers is Polare. Het gaat, helaas, niet zo goed met Polare. Het dreigt ook failliet te gaan en sinds dinsdag zijn de winkels in Nederland en de webshop ook gesloten. Volgens de directie heeft dit een bepaalde reden, over dit stuk heeft Emerce al genoeg geschreven.

Persoonlijk vind ik de situatie twee ledig. Het gaat al jaren niet goed in uitgeefland en dat is jaarlijks ook terug te zien in de GFK cijfers. Het daalt maar en het daalt maar. Uitgeefland weet zelf nog niet goed hoe ze het beste met ‘online’ en ‘offline’ moeten omgaan. Wel of geen e-books maken van het boek, met de kans op piraterij en het gratis downloaden van de boeken. Wel of geen verkoop online of wel of geen verkoop offline. Elke marketeer weet inmiddels wel dat on- en offline elkaar juist versterken. Door beide kanalen goed en op de juiste manier in te zetten weet je de juiste doelgroep aan te spreken. Boekensnuffellaars lopen het liefste een traditionele boekenwinkel in. Kopje koffie erbij en lekker snuffelen tussen al die beschikbare boeken. Snelle boekenkopers surfen naar de snelste shop, niet de goedkoopste want lieve mensen je hebt in Nederland “De wet op de vastenboekenprijs” wat inhoud dat elk (nieuw)boek voor dezelfde prijs verkocht MOET worden. Op deze twee type boekenkopers moet wel ingespeeld kunnen worden.

Waarom dan een tweeledig gevoel bij de situatie van Polare? Het ene gevoel zegt mij dat het voor de boekenbranche niet goed is als er een flink aantal winkels op schitterende locaties dichtgaan. Waar moet dan de traditionele boekensnuffelaar naar toe? Het gevoel wat je in de winkels hebt kan en wil je niet online creëren. De branche loopt dus extra verkoop mis en de lezer voelt zich niet meer gehoord. Nou hoop ik dat de winkels misschien wel weer gewoon terug komen in hun traditionele bestaan. Gewoon weer ‘Dekker van de Vegt in Nijmegen’ of ‘Scheltema in Amsterdam’. Personeel dat liefde voor het vak heeft, de boeken kent en daardoor de consument optimaal kan bedienen. Nu wil ik niet zeggen dat het personeel van Polare geen kennis van zaken heeft maar als ik zo om mij heen de branche hoor praten en er over lees dan is het niet meer zoals vroeger.
[image size=”large” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2014/01/Seleyxs-Dekker-van-de-Vegt.jpg” align=”center”]

Aan de andere kant biedt het verdwijnen van een grote keten weer ruimte voor andere om op te staan. Misschien wel voor de uitgeverijen zelf, immers over de gehele lijn is de retail aan het veranderen. Of we het nu over kleding en schoenen hebben of consumenten elektronica. Onlangs heeft bij ons in Cuijk ook weer een betrouwbare en goede elektronicazaak zijn deuren moeten sluiten. De consument kwam informatie in de winkel vergaren om, soms tot het brutale aan toe in de winkel zelf, de bestellingen online te doen. Dat is toch eigenlijk wel het jammerlijke gevolg van e-commerce. Maar ja elk nadeel heeft zijn voordeel dus er moet door de branche goed ingespeeld gaan worden. Misschien dat dat dit jaar wel gebeurd. De toekomst zal het ons uitwijzen.

[image size=”small” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2014/01/polare-groeit-likes.png” alt=”De groei in Polare likes” align=”right”]Maar goed terugkomend op de titel van deze post. Polare is dus de laatste weken misschien wel dagelijks in het nieuws en online heeft dan zijn gevolgen. Ook op Facebook! Omdat ik Polare wat meer volg heb ik kunnen concluderen dat al deze publiciteit juist online positief heeft gewerkt. De likes op de pagina van Polare is namelijk de afgelopen week ernorm geplust in vergelijking met andere boekenretailers. Consumenten laten dus duidelijk merken dat ze het niet ‘leuk’ vinden dat het slecht gaat.

Mocht je nog op zoek zijn naar een boek? Loop eens lekker in je woonplaats de plaatselijke boekwinkel binnen, geef jezelf de rust om lekker te snuffelen en vooruit doe eens gek. Koop een boek en ook eentje voor je geliefde of ouders of vrienden. Heb je hier geen zin in? Maar wil je wel een boek kijk dan eens rond op Boekenwereld.com en bestel zo nu en dan eens een boek bij de bron, bij de uitgeverijen. Want uiteindelijk is een boek vaak de bron voor veel zaken. Scholen, filmindustrie, het vergroten van je kennis etc. etc..

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.