Categorieën
SEO

Google maakt websites overbodig

Iedereen weet al dat Google veel kennis binnenhaalt en met die data hun eigen systeem verreikt. Vervolgens binden ze de internetter nog meer aan hun zoekmachine. Wie gebruikt er nu tegenwoordig nog sommige sites die die voorheen heel veel gebruikte maar doordat Google die informatie (vaak sneller dat dan weer wel) ook weergeeft niet meer? Volgens mij zijn dit veel mensen.

Verticals in zoekresultaten
De zogeheten verticals (andere zoekresultaten zoals afbeeldingen, nieuws etc.) zijn de afgelopen jaren steeds meer uitgebreid in Google. Waar we eerst schrokken van het feit dat er afbeeldingen getoond worden. Zijn we nu niet meer verrast dat als we “apple” of “steve jobs” intikken we echt alle soorten zoekresultaten krijgen. De locals van de dichtsbijzijnde winkels. De afbeeldingen van Steve zijn gezicht. Het nieuws over zijn dood en de aandelen van Apple met de stijgingen of dalingen.

op een gegeven moment kwamen daar wat apartere bij zoals voetbaldata. Google toont bijvoorbeeld als je zoekt op “psv” de voetbaluitslag van de laatste speelronde:
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/08/google-toont-voetbaluitslagen.png”]

Google gaat nog verder. Wikipedia informatie wordt nu ook vaak aan de rechterkant weergegeven. Kijk maar in mijn afbeelding over PSV. Hier zie je rechts informatie over de club. Dit komt allemaal uit wikipedia. Kortom, als gebruiker heb je wikipedia niet meer nodig:
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/08/google-toont-wikipedia.png”]

Hoe ver draaft Google hier in door?
Als sinds 2007 ben ik in het bezit van de website CarnavalVieren.nl. Op deze site houd ik voor bezoekers bij wanneer het precies carnaval is. Volgens de niet carnavalvierders onder ons: Carnaval valt drie dagen voor Aswoensdag. Aswoensdag valt 40 dagen voor Pasen en is daarom ook meteen het begin van het vasten. Omdat pasen steeds op een andere dag valt (afhankelijk van de maanstand) valt carnaval ook steeds op een andere dag.

Maar ik ontdekte dat Google mijn werk zo goed waardeert dat ze besloten hebben om de datum maar toe te voegen aan hun zoekresultaten. Beetje jammer want dit zie ik dus wel terug in mijn website bezoek.
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/08/google-toont-datum-carnaval.png”]

Maakt Google hiermee websites overbodig? Ik denk het wel! Ben benieuwd naar jullie mening.

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.