Categorieën
Online algemeen Socialmarketing

Paaseieren zoeken bij Jumbo Supermarkten succesvol

[image size=”small” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/jumbo-supermarkten.gif” alt=”Jumbo Supermarkten” align=”right”]Jumbo Supermarkten is van origine een echt Brabants bedrijf. Vanuit Veghel, waar het hoofdkantoor staat, wordt Jumbo Supermarkten aangestuurd en groeien ze als paddenstoelen uit de grond. Niet erg want persoonlijk vind ik Jumbo Supermarkten een erg prettige winkel om mijn dagelijkse boodschappen te halen. Zelf heb ik ook nog gewerkt bij Jumbo Cuijk dus ik heb wel Jumbo roots. In tijden van crisis doet Jumbo goede zaken online!

In het persbericht op de website valt te lezen dat ze de consument aansporen op zoek te gaan naar het gouden ei! De hoofdprijs van deze actie!

Paaseieren zoeken wordt weer leuk

[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/jumbo-paaseieren-zoeken.png” align=”center”]Sinds een paar weken is Jumbo Supermarkten hard bezig om haar doelgroep aan te sporen met het zoeken en vinden van gele paaseieren. Elke supermarkt heeft een aantal paaseieren gekregen met daarin waardecoupons voor mooie producten. Ook zit er in 1 ei een hoofdprijs van 1 minuut gratis winkelen. Landelijk doet Jumbo Supermarkten daar nog een schepje bovenop door de mensen te laten zoeken naar het gouden ei (1 per provincie) die staat voor 1000 euro aan gratis boodschappen. Bij elkaar optellend een duur grapje zou je zo zeggen.

Investeren is op langere termijn terugverdienen

Het is best interessant om eens te kijken wat deze paasactie Jumbo nou gaat kosten. Stel we maken een snelle rekensom met daarin aangenomen bedragen en aantallen:

  • 12x gouden ei = 12.000 euro
  • 1 minuut gratis winkelen a 150 euro keer 500 winkels = 7.500 euro
  • Een kleine 49.500 kleinere prijzen waar ongeveer 10% niet gevonden of ingeleverd wordt komen we uit op 44.550 paaseitjes met een gemiddelde prijs van 1,00 (consumentenprijs hoger dan de inkoop) euro wordt dan minimaal 44.550 euro.

Totaal komen we dan op net geen 65.000 euro. Veel geld, klopt, maar deze ludieke actie levert geld op!
Jumbo investeert om op langere termijn dit bedrag terug te verdienen.

Zoals in het begin en in het persbericht aangegeven wordt er in het persbericht aangespoord om op zoek te gaan naar het gouden ei:

“Via de website, nieuwsbrief en Facebook-pagina van Jumbo en via Skyradio 101 FM worden tips gegeven over waar de gouden eieren verstopt liggen. De gele eieren bevatten diverse prijzen, van tegoedbonnen voor een gratis product tot een minuut gratis winkelen bij één van de Jumbo winkels. De vinder heeft altijd prijs. Er wordt bovendien elke dag één gouden ei verstopt, met als prijs maar liefst €1000,- aan boodschappen.”

Het roepen en inzetten van Social Media in combinatie met prijzen werkt! Op dit gebied gaat Jumbo Supermarkten marketing technisch veel uit halen (veel fans die je later weer kan informeren over iets nieuws). De groei van Jumbo Supermarkten op Facebook is hard gegroeid door de inzet van deze actie:
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/socialmedia-likes-jumbo.png” align=”center”]
Ingezoomd op de maand maart zie je de actie nog sterker terugkomen:
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/socialmedia-likes-maart-jumbo.png” align=”center”]
Wanneer waren ze ook alweer gestart? 18 maart tot 30 maart volgens het persbericht. De groei begint in het grafiek ook op 18 maart.

Bron = Wildfire

Ook Jumbo Cuijk is sociaal actief

Ik gaf al aan dat ik zelf bij Jumbo Cuijk heb gewerkt. Nu ken ik het bedrijf dus erg goed. Ook opperhoofd Joop Bosmans doet mee aan het verstoppelen van eieren in Cuijk. Samen met collega’s heeft hij het gebied verdeeld. De social media groei van Jumbo Supermarkten in Cuijk is ook goed te merken. We hebben de tweets van Joop geanalyseerd en dan krijg je het volgende:
[image size=”big” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/socialmedia-jumbo-cuijk.png” align=”left”]
Vanaf 18 maart zijn er veel tweets met hints en foto’s van verstopte eieren verstuurd. Ook de reacties zijn dan erg zichtbaar in de vorm van replies en retweets.

Als marketeer kan je dus alleen maar concluderen dat het een goede stap is geweest van Jumbo Supermarkten. Alleen Facebook/Twitter lanceren en er dagelijks op schrijven dat je het beste assortiment, goedkoopste prijzen hebt dat werkt niet! Dit soort ludieke acties, dat werkt!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.