Categorieën
SEO

Het effect van Pauw en Witteman voor een boek

[image size=”small” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/ada-de-jong-pauw-en-witteman.png” align=”left”]
Pauw en Witteman, het TV programma van de VARA, betekent een uur lang discussiëren over actuele nieuwsonderwerpen met vaak een of meerdere gast(en) uit de politiek aan tafel maar soms ook met andere opmerkelijke personen. Zo ook afgelopen maandag, 18 maart 2013.

Ada de Jong aan tafel bij Pauw en Witteman

Aan tafel zit deze avond Ada de Jong. Ada de Jong verloor tijdens een bergbeklimming in de Alpen haar complete gezin (haar man en drie kinderen). Op trieste wijze ziet ze haar gezin letterlijk in een ravijn glijden. In één klap heb je niets meer en ben je opgeleverd aan je zelf. Je gaat op zoek naar lotgenoten, je praat, je denkt na etc. Ada de Jong schreef haar verhaal op wat resulteerde in het schitterende boek “De berg van de ziel“.

Over De berg van de ziel

De berg van de zielAls iemand weet wat kwetsbaar leven is, is het Ada de Jong wel. In de zomervakantie van 2008 verongelukten haar man en drie kinderen, tijdens de afdaling van de Italiaanse Mont Dolent. Sindsdien leeft Ada met de vraag: Hoe verder, nu alles volkomen anders is?

Ada kende niemand die zo’n groot verlies had meegemaakt tot ze Christa Anbeek ontmoette, die op jonge leeftijd haar ouders en broer verloor en enkele jaren geleden haar partner.

De ervaringen van Christa en Ada vormen de basis van De berg van de ziel, waarin ze belangrijke levensvragen aftasten, zoals: Wie ben je als er geen ander meer is? Hoe stijg je boven je verdriet uit? En wat is verantwoordelijkheid als je ervan doordrongen bent hoe kwetsbaar het leven is?

De meerwaarde van Pauw en Witteman

[image size=”big” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/kijkcijfers-pauw-en-witteman.png” align=”right”]Volgens onderzoek van Stichting Kijkonderzoek keken maandag 18 maart 2013 ruim 1.2 miljoen Nederlands naar het programma. 1.278.000 miljoen Nederlanders hebben ongeveer 11 minuten lang zitten kijken en luisteren naar het verhaal van Ada de Jong en haar boek “De berg van de ziel”. Hoe groot is nu precies de meerwaarde van een uitzending van Pauw en Witteman? Samen met een eerdere uiting in de Volkskrant magazine van 16 maart 2013 is het boek door de combinatie van print en TV zeer populair geworden.

Maar wat zijn online nou precies de gevolgen van 10 minuten gratis zendtijd op televisie?

Traffic/verkoop op owned media

VBK heeft met diverse websites veel owned media tot haar beschikking. Zo zijn de uitgeverij website als ook de centrale online shop beschikbaar als platform waar het boek besteld kan worden. De 1.2 miljoen kijkers, hoe hebben die zich gemanifesteerd online?

De trend in Google op “Ada de Jong” is goed zichtbaar. In 2008 vanwege het ongeluk en in 2013 vanwege het uitkomen van haar boek:
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/ada-de-jong-google-trends.png” align=”center”]

Het bezoek op owned media ligt normaal gesproken op een evenredig aantal bezoekers. Echter zien we na de uitzending wel degelijk een effect.

Het effect van TV naar online is dus zeer goed zichtbaar en in kaart te brengen.

Verdienste via earned media

Naast de trend online en traffic naar de site zijn er nog meer belangen die je, als je kijkt naar Online Marketing (SEO), mee moet nemen. De earned media, de media-aandacht die je moet verdienen, door je doelgroep is een belangrijk gegeven:

Linkpopulariteit
[image size=”small” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/ada-de-jong-tweets.png” align=”left”]De uitzending levert verschillende links op naar het boek op de website van Uitgeverij Ten Have. Onder andere de VARA via het fragment van Ada de Jong bij Pauw en Witteman zorgt voor een zeer relevante link omgeven door nette relevante content (uitzondering is natuurlijk de linktekst, maar daar heb je zelf geen invloed op). Via sociale media als Twitter wordt veel gelinkt naar de websites in Tweets. Tweets van gewone twitteraars maar ook in Tweets van Pauw en Witteman. Welke weer een hoge waardering hebben vanwege het aantal volgers, de retweets op een bericht etcetera.

Bol.com App
[image size=”small” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/ada-de-jong-bolcom-app.png” align=”right”]Naast de echte online verdienste levert de toegenomen populariteit ook winst op op andere platformen zoals de Bol.com app. In deze app is een functie die laat zien welke top producten er “hot” zijn en veel gekocht zijn. De berg van de ziel staat in de app op positie 30 (val alle producten die Bol.com verkoopt). Gewoon boven James Bond met Skyfall:

Samenvatting en learnings

Naast de acties die gedaan zijn zijn er nog meer voorbeelden van acties die toegepast kunnen worden:

  • Inhaken op Pauw en Witteman door o.a. mee te twittereren, een nieuwsbericht over de uitzending op websites plaatsen.
  • Customer journey uitvoeren door je te verplaatsen in een “Pauw en Witteman kijker”. Wat doen deze mensen na of tijdens het zien van de uitzending.Gaan ze in Google zoeken naar het boek, auteur of andere gerelateerde onderwerpen. Hoe komt je owned media hier in naar voren?
    [image size=”large” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2013/03/ada-de-jong-google-zoekopdracht.png” align=”center”]
  • Extra toegevoegde informatie tonen door onder andere gerelateerde nieuwsberichten, leesfragmenten of videomateriaal toe te voegen aan de bestaande content.

Wat je zeker kan concluderen: TV helpt! Het loont om je dus zo veel mogelijk in te spannen voor het verkrijgen van zendtijd bij dergelijke TV programma’s. Wil je na het lezen van dit verhaal het boek bestellen, dat kan uiteraard. Kijk dan op De berg van de ziel op boekenwereld.com.

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.

3 reacties op “Het effect van Pauw en Witteman voor een boek”

Reacties zijn gesloten.