Categorieën
SEO

Google Panda geeft Boekenwereld.com een dreun

Kabam! Met een volle dreun liggen we even knock-out op de werkplek. Maar we zijn sterk, van gewapend beton en krabbelen wel weer omhoog. Google heeft met haar Panda Update (eind november) de Boeken webshop van VBK  een volledige slag voor z’n harses verkocht (ik moet toch een beetje Amsterdams schrijven) dit is toch echt wel problematisch. Oorzaak? Jarenlang geen focus op een website en content. Effect? Het bezoek is sinds 11 december 2012 ruim gehalveerd. Oplossing? De oplossing is eenvoudig, opkrabbelen en jezelf drie keer zo hard bewijzen dat we wel boven aan de lijsten horen van Google op relevante zoekopdrachten.

Voor degene die niet weten wat Google met haar Panda heeft gedaan hier een korte uitleg over de Panda Update. Mocht je het al weten dan kan je de uitleg overslaan.

Wat is nu die Google Panda

De Google Panda is niets meer en niets minder dan een aanpassing in het algoritme van Google. Het heeft het simpele doel om dubbele resultaten op zoekopdrachten te verminderen om zo de relevantie voor een zoekopdracht te verbeteren. Stel dat je op zoek bent naar informatie over de zoekterm “fiets”. Dan toont Google 10 resultaten met sites die vertellen dat een fiets een stuur, twee wielen en een frame heeft. Interessant? Nee absoluut niet. Want misschien wil jij juist weten dat een fiets een vervoersmiddel is die door menselijke energie in beweging wordt gebracht waardoor je jezelf van A naar B kan brengen. Google moet dus eigenlijk de eerste zoekresultaten verdelen over twee antwoorden en niet over meerdere websites die hetzelfde identieke antwoord geven. Voor boeken geldt precies hetzelfde. Wat is er interessant aan een website die een boek verkoopt met de traditionele boeken informatie (zoals ISBN, aantal pagina’s en auteur). Niet veel toch? Recensies, unieke bijpassende content zoals video’s maakt een pagina uniek! Volgens verschillende bronnen wordt er gesproken van een Google Panda als je bezoek van het ene op het andere moment drastisch is afgenomen.

Het probleem: Geen unieke content

Tijdens de wekelijkse controle naar de websitestatistieken viel me gelijk één ding op, ons bezoek is desastreus gehalveerd:

[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/12/drop-in-bezoek-google-analytics-boekenwereld.png” alt=”Een drop in het bezoek is zichtbaar in Google Analytics”]

De daling was op 1 dag (11 december) en vervolgens hield het aantal bezoeken weer consequent aan. Na een uitgebreide controle en analyse van de website statistieken bleek dat het ging om een daling in bezoek vanaf Google. Via de koppeling met de webmastertools heb ik ook het onderscheid kunnen maken tussen de Google property ‘Het Internet’ en ‘afbeeldingen’. Het blijkt dat ook veel bezoek via de afbeeldingen weggevallen is. Ik vind het vrij logisch dat Google de Panda over Boekenwereld.com heen heeft laten walsen. Uniek is onze content (op detailpagina’s) nog niet. Ik zeg met uitstek nog omdat we met het online marketing team van VBK hard bezig zijn met de optimalisatie van Boekenwereld.

De oorzaak Google Panda 22? Op Seroundtable.com wordt gesproken over de 22e Panda Update die eind november 2012 is ingevoerd. Aangezien de drop in bezoek te zien is in begin december heb ik het vermoeden dat we hier mee te maken hebben. We gaan er dus vanuit dat de oorzaak van het probleem Google’s Panda Update 22 is.

Maar is het een probleem voor Boekenwereld dat het bezoek gehalveerd is?

Weinig content op detailpagina’s

Als we onze detailpagina’s onder de loop nemen van boeken die geen traffic meer opleveren dan is direct opvallend waarom Google deze pagina’s niet meer geranked heeft. Het ontbreekt op deze pagina aan relevantie. Aan echte unieke content:
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/12/100-nina-boekenwereld.png”]

Als we deze pagina vergelijken met bol.com dan vallen er zaken op:

  • Er wordt gebruik gemaakt van extra content die geschreven is door de NBD Biblion;
  • Met het toevoegen van gebruikersrecensies is de pagina uniek i.v.m. andere websites;
  • De traditionele meta data van boeken ook beschikbaar is;

Kortom: Bol.com heeft de pagina uniek en dus relevant gemaakt voor haar doelgroep. Resultaat: positie 1 bij Google!
[image size=”huge” src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/12/bolcom-100-nina.png”]

Als beheerder ben ik blij met deze update. Waarom? We zijn als uitgeverij niet afhankelijk van de directe verkoop via Boekenwereld.com. De aantallen transacties zijn ook na de Google Panda update stabiel en hetzelfde gebleven. Het bezoek wat daarom nu nog op de website komt is veel relevanter en waardevoller. Deze bezoekers kunnen we beter helpen met het invullen van zijn of haar behoefte.

Hoe we weer terug in de rankings van Google kunnen komen weet iedereen, met een beetje kennis van SEO, wel in te vullen. Zeker na het lezen van de oorzaak in dit verhaal. Een groot voordeel dat we hebben, wij zijn de content … wij zitten er letterlijk op. Dicht bij de bron! Dat is wat boekenwereld.com zou moeten zijn, waar we keihard aan moeten gaan werken.

Google Panda heeft ons echt nog niet knock-out, we vechten ons gewoon terug!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.