Categorieën
E-mailmarketing

Op bezoek bij de Copernica DM Summit

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/09/badge_4-dmsummit2012.png” alt=”Copernica DM Summit 2012″ title=”Copernica DM Summit 2012″ size=”small” align=”right”]Bij VBK wordt gebruik gemaakt van Copernica als software voor het verspreiden van onze nieuwsbrieven. Als we deze mailings goed verspreiden, en met goed bedoel ik volgens de doelstellingen, dan heet het in de online volksmond “e-mailmarketing”. Middels “Direct Mail” proberen je doelgroep te bereiken. Omdat we gebruik maken van Copernica waren we uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Copernica DM Summit.

Op een regenachtige dinsdagochtend stroomde Media Plaza langzaam vol met een divers aantal mensen met verschillende doelen. Ruim 600 gebruikers, partners en mogelijke gebruikers konden in de ochtendsessies luisteren naar medewerkers van Copernica & partners die gebruikers van Copernica tips en tricks aanboden. Voor mezelf had ik als doel om technisch mogelijke missers te ontdekken om zo de kwaliteit van de e-mailings te vergroten. Technische kwaliteit is de basis voor een goede mailing. De meeste winst wordt echter behaald met de inhoud en de boodschap (content). Maar wat is nu technische kwaliteit van een nieuwsbrief?

Technische instellingen op orde hebben
Om de techniek van je mailings zo goed mogelijk in te richten volgen hier een aantal tips die geregeld terug kwamen op de Summit:

  • Zorg dat de HTML valide is en geen foute bevat. Fouten in de opmaak kan de spamwaarde van je mailing opschroeven. Gevolg dat de bouncerate stijgt.
  • Stel DKIM sleutels en SPDF in. Dit zijn verwijzingen in je DNS instellingen zodat de ontvangende servers waar de mail op binnenkomt kan herleiden dat de mailings geen spam zijn. Om dit te doen moet je zelf of je partner die de domeinen beheren, waar je vanaf gaat mailen (domeinnaam bijvoorbeeld nieuwsbrief@uppersearch.nl), bij de DNS instellingen kunnen. Je maakt je afzender ID trusted. Dit omdat je met vele mailingsoftware niet vanaf je eigen IP mailt. Je legt dus als het ware een relatie tussen je domein IP en de software server IP. Vergelijk het principe met je echte post. Reclame drukwerk vs reclame in een envelop en de brievenbusstickers met “wel dit en niet dat”. Ongewenste reclame valt daardoor niet op de mat.
  • Meld je aan bij de “White List Returnpath”. Dit is een soort certificaat waardoor bijvoorbeeld Hotmail en Yahoo! automatisch de afbeeldingen in je mail toont. Om het certificaat te krijgen is een intensief traject nodig.

Binnen VBK zijn we druk bezig om de eerste twee voorwaarden te implementeren en door te voeren. Hierdoor hopen we dat e-mails de postbussen bereiken en minder in spamfilters etcetera komen. Hoe hoger je score des te beter de technische kwaliteit waardoor het bereiken van de doelgroep meer gehaald wordt.

Keynote van Jonathan MacDonald

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/09/jonathan-macdonald.jpg” size=”small” align=”left”]

De geweldige Engelsman Jonathan MacDonald opende de middagsessie met een keynote over “navigating the future of marketing”. Je kon gelijk merken dat deze guru in de markt vaker voor grote zalen heeft gestaan. Op zijn eigen manier en stijl bracht hij zijn boodschap aan de man. Online marketing is niet alleen ‘likes on Facebook’, ‘followers on Twitter’ maar het is meer. Het begint met strategie!!! Zorg voor “trust” en “loyalty”. Tools en middelen staan helemaal onderaan aan de ladder. Wat zegt een like op Facebook als 80% van de profielen fake zijn. Zit je publiek, je echte fans, niet op Twitter. Dan hoef jij er ook niet te zijn. De tools voor marketing, en dan zeker in de online markt veranderen rap. De filosofie en gedachte is al sinds dat het bedacht is hetzelfde gebleven. Begin daar dus eerst mee! Tools zijn niet de marketing!

Voor meer informatie over Jonathan MacDonald ga dan naar zijn website thisfluidworld.com of volg hem op Twitter

Verdere nuttige sessies
Tijdens de sessie Hoe werkt “Persuasive Design in de praktijk” die gegeven werd door Adam Beker, wat hij overigens prima deed, kwamen leuke voorbeelden naar boven. Persuasive Design is het midden van psychologie, marketing en (interaction)design. De doelgroep zo beïnvloeden dat zij doen wat jij wil dat ze doen. De materie klinkt logisch, vaak is het meer het doen. Kleine nuances aan je website of nieuwsbrief die net een klikje of een conversie meer betekend. Enkele voorbeelden die je kan toepassen zijn:

  • Schaarste creëren toon voorraden op de productpagina, Experts inschakelen -> maak gebruik van experts zodat de doelgroep denkt dat het een goed product moet zijn.
  • Zorg voor commitment laat bezoekers vragen beantwoorden met ‘ja’ en grote kans dat de derde of vierde beslissende vraag/keuze ook met ja wordt beantwoord. Manupulatie of slimheid? Ik zeg slimheid!
  • Awards en gratis wat goed werkt is ook om op websites je awards te tonen of buttons met “gratis” erop te verwerken.
  • Sociale bewijskracht maak gebruik van reviews en ervaringen van kopers. Bol.com doet dit bijvoorbeeld erg goed!

Kortom: Testen, testen en testen, analyseer het gedrag van de bezoekers en leer hier van.

In de laatste middag sessie van Edward Touw kwamen enkele nuttige tips voor e-mailmarketing boven drijven. E-mailmarketing is tot op heden nog steeds een belangrijk marketinginstrument. De cijfers liegen hier ook niet om. Er is aangegeven dat er ruim 2.9 miljard e-mailaccounts zijn ten opzichte van slechts 750 miljoen Facebook accounts of 300 miljoen Twitteraars.

Veel marketeers vergeten gebruik te maken van ‘event driven e-mailmarketing’. Een voorbeeld hiervan is “abandoned shopcart”. Een bijna conversie wordt net omgezet in een 100% conversie. Toch kan de investering hierin enorm bijdrage aan je marketingdoelstellingen. Uit onderzoek blijkt dat 55% van de verstuurde mails wordt geopend waarna 29% van de afgebroken winkelaankopen omgezet wordt in een aankoop, en dat alleen maar door het versturen van een reminder e-mail! Redenen die marketeers veelal noemen zijn: “Ik heb geen tijd”, “Het is me allemaal te technisch en te complex” en “Dit implementeren kost me veel geld”! Ongelofelijk eigenlijk dat dit gebeurd maar het bleek de realiteit te zijn.

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/09/bright-wordt-genoemd-dmsummit2012.jpg” size=”huge”]

Het was uiteindelijk een leerzaam event vooral voor gebruikers die nog niet zo lang met de software van Copernica werken. De meeste onderwerpen waren bij mij bekend maar toch zijn dergelijke sessies toch altijd leuk om te doen. Zeker toen ik vervolgens nog een oude bekende uit mijn Checkit periode tegenkwam met wie ik precies 3 jaar geleden tijdens prinsjesdag een succesvolle URL migratie doorgevoerd had. Volgend jaar ga ik zeker weer!!!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.