Categorieën
Zoekmachinemarketing

Froukje vergeet je niet iets? Je oude website…

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/04/froukje.png” size=”big” align=”right”]Op een dag als vandaag waar het weer niet te mooi is, de werkzaamheden op het werk voor deze week goed doorrollen, heb ik mooi tijd om mijn SEO en Google Analytics kennis weer eens te updaten en dit vast te leggen. Ik ga daarvoor naar de bekende websites uit mijn netwerk en kwam erachter dat TV presentatrice Froukje de Both (nu heeft ze gelijk een mooie link voor haar SEO erbij) de afgelopen weken (22-02-12 t/m 10-4-12) weer een aantal uitzendingen heeft gehad over het maken van een website. In 2006 was ze met dit programma begonnen en nu zes jaar later vond ze het tijd worden om haar website weer eens opnieuw aan te pakken.

Hartstikke mooi natuurlijk. Leuke korte uitzendingen zijn te volgen op de website van WebMee.tv. Helaas voor de geïnterviewde ga ik wel kritisch kijken naar de antwoorden die er gegeven worden. Ik wil namelijk dat mensen die het programma kijken ook volledige informatie te horen krijgen. Ook de eigen websites waar hetgeen op geplaatst wordt moet goed zijn.

De uitzendingen

Het programma kent een achttal uitzendingen waarbij er voornamelijk wordt gekeken waar Froukje op moet letten/aan moet denken bij het vernieuwen van haar website:
[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/04/uitzendingen-webmeetv.png” size=”large” align=”center” title=”Uitzendingen Webmeetv”]

Wanneer je alle stappen gaat oppakken dan heb je net als Froukje een schitterende nieuwe website, voorzien van de juiste zaken. Echter wordt hier een gigantische stap overgeslagen wat bij Froukje de Both haar website ook is gebeurd. Ik heb het dan over migreren.

6 Jaar lang is er kei hard gewerkt om een website te vullen met relevante content. Na het live zetten van haar nieuwe website is ze overgestapt van het subdomein www. naar geen subdomein. Het resultaat van al het harde schrijven is goed te zien in Google:
[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/04/index-froukje-de-both.png” size=”large” align=”center” title=”Index Froukje de Both”]

Bijna 400 pagina’s in Google die nog bereikbaar zijn en gelezen kunnen worden. Maar met welke uitstraling? Juist geen! Dit komt omdat de code van de webpagina’s niet meer correct is en de opmaak en afbeeldingen niet meer bij de rest van de website beschikbaar zijn:
[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/04/oude-website-froukje.png” size=”large” align=”center” title=”De oude website van Froukje de Both”]

Een controle van de eerste 50 resultaten uit de Google Index wijst uit dat er slechts 1 URL met een server side redirect met de status code 301 verwijst naar haar nieuwe website. Gelukkig kan het als nog!

Tip 1: Migreer je oude website goed na live gang van je nieuwe website. Breng alle oude URL’s in kaart en koppel deze aan de nieuwe URL’s. Op dit blog zijn genoeg ervaringen over een URL migratie te lezen.

Google Analytics

André Scholten legt in een aantal minuten kundig uit wat de meerwaarde is van Google Analytics. Een uitgebreid goed en gratis meet systeem waar menig website in mijn ogen prima gebruik van zou kunnen maken. Na het zien van de uitzending ben ik de source code van de website gaan controleren. En wat blijkt. Op de website webmee.tv wordt tweemaal achter elkaar het Google Analytics script aangeroepen. Dit kan problemen opleveren met de betrouwbaarheid van je statistieken.
[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/04/dubbele-ga-script-webmeetv.png” size=”large” align=”center” title=”Dubbel Google Analytics Script op WebmeeTV”]

Tip 2: In wordpress zijn goede plugins te vinden voor Google Analytics. Controleer echter wel altijd of de output van je website (het geen na het bekijken van de source code/bron code) maar eenmaal het meetscript toont.

* Inmiddels heb ik de redactie ook geïnformeerd over deze fout in de hoop dat ze het zullen oplossen.

Je website in WordPress en het zit technisch goed

Deze zin spreekt Joost de Valk uit tijdens het bezoek van Froukje de Both in Wijchen (is dat eigenlijk nog wel een dorp?). Froukje heeft haar website in WordPress laten maken en in de meeste gevallen, pak ‘m beet negen van de tien keer, is je website dan ook technisch wel op orde. Echter is er wel een hele belangrijke instelling die Joost hier vergeet te noemen in mijn ogen. De optie “Instellingen / Privacy”. Hier kan je namelijk instellen of je website gelezen mag worden door zoekmachines. Met deze instelling kan je dus zoekmachines en daarmee tevens vaak je grootste bezoekersbron weren. Niet SEO vriendelijk dus!

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/04/privacy-instelling-wordpress.png” size=”large” align=”center” title=”Privacy instellingen in WordPress”]

Tip 3: Controleer altijd of een zoekmachine je website kan bereiken door in wordpress de instelling te controleren bij “instellingen / Privacy”. Controleer vervolgens ook altijd je robots.txt en de source code of daar geen blokkerende commando’s in staan.

Deze drie tips gelden niet alleen voor Froukje de Both maar voor iedereen. Het blijft daarom altijd zaak om veel met je website bezig te zijn wil je er ook veel mee bereiken. Schakel bij vragen ook altijd de juiste mensen in (dit zijn niet altijd de mensen die je overal ziet of hoort spreken) of verdiep je op internet.

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.