Categorieën
Webontwikkeling

Bezint eer ge host

Een belangrijke taak in mijn werkzaamheden bij Veen Bosch & Keuning is het beheren en bewaken van de registreerde domeinnamen. Dit klinkt makkelijk. Maak een Excel bestand en sla het domein + datum op. Niet dus…daarom een nieuwe ervaring op het gebied van online marketing.

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2012/03/web-hosting.jpg” title=”web-hosting” size=”small” align=”right” decoration=”no”]Wanneer je te maken heb met een holding en daaronder ruim 12 bedrijven die weer onderverdeeld zijn in meerdere labels/fondsen en weer meerdere contactpersonen hebben … dan wordt het een chaos kan ik je vertellen. Zo ook bij ons dus. Niet iedereen weet dat je bij het aanmaken van een domeinnaam rekening moet houden met een aantal belangrijke aspecten. Niks geen Online Marketing, SEO of iets ander gave discipline maar gewoon kei hard ‘administratie’, ‘boekhouden’ of anders gezegd ‘geen leuke dingen’. Je moet weten bij wie je het domeinnaam aanvraagt, wie als contactpersoon fungeert, wanneer een datum is aangevraagd en voor hoe lang hij geregistreerd is. Ook moet je weten bij wie je het domein onderbrengt, wie de data host, wie de e-mail afhandelt, wie wie wie!!! Daarom zeg ik uit ervaring: Bezint eer ge begint.

Houd je bij het aanvragen van een domeinnaam aan een paar eenvoudige tips:

  • Bepaal 1 vaste partij voor de registratie en hosting.
  • Houdt een geordende registratie bij en zorg dat deze altijd up to date is.
  • Verleng of zeg op tijd je domein op zodat je weet wat je nog wel in je bezit hebt.
  • Zorg dat de SIDN gegevens kloppen en dat de domeinen aan een altijd werkend e-mailadres gekoppeld is (erg belangrijk).

Vanwaar mijn bezint eer ge host?

Waarom ben ik dit verhaal begonnen met “bezint eer ge host”? Niet omdat bezinnen iets (boven) kerkelijks is en host en afgeleide van hostie is. Nee om de dood eenvoudige reden dat wanneer je moet gaan puzzelen om domeinen op te schonen (opzeggen) of te verhuizen je bij een hosting moet zijn. Een goede hosting biedt een goede service. Kan je helpen wanneer je niet 100% bezitter van het domein bent maar wel de verantwoordelijke, begrip toont wanneer iemand een domeinnaam heeft aangevraagd maar er al jaren niet meer werkt en dus geen contactpersoon meer is of als een e-mailadres niet meer toegankelijk is.

Tijdens mijn werkzaamheden heb ik nu al te maken gehad met verschillende partijen. Ik hoor ze wekelijks op de radio reclame maken over hun hosting diensten (wie ze raadt krijgt van mij persoonlijk een vreugde dansje, maar ik ga ze niet noemen anders komen ze weer in de Clipit dienst terug). Een goede hosting doet meer dan alleen bits en bytes beschikbaar stellen. Die zorgen dat de server up to date is en 24 uur 7 dagen in de week draait. Goed beveiligt tegen hackers is. Voor een NL domein ook in Nederland staat omdat SEO nerds daar zo van houden. Backups maakt van de data en natuurlijk geen ‘euroslurper’ is. Waarmee ik bedoel te zeggen, service kost geld, maar het moet niet te gek zijn zoals dit in dit wereldje veel te vaak gebeurd.

Ik raad alle bedrijven aan om een goede technische collega in dienst te hebben die zich betrokken voelt bij de domeinen en hosting er van. Die uit ervaring kan adviseren wat het beste is voor het bedrijf en niet voor de leverancier. Die zich niet laat ondersneeuwen met gebrabbel (iets wat, met alle respect natuurlijk, vaak gebeurt bij mensen die ergens geen verstand van hebben). Dit kan iemand zijn van de ICT of Online Marketingafdeling. Wanneer je dit doet, dan bespaar je geld en ellende!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.