Categorieën
Online algemeen

Harense Smid vergeet (bewust) de linkpopulariteit

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/logo-harensesmid.jpg” size=”small” align=”right”]Gisteren is in mijn dorp bekend geworden dat de Harense Smid het bij ons in de regio bekende “Leo van Schaijik” heeft overgenomen. Voor de markt zou ik niet weten wat dit voor consequenties heeft want zo vaak kwam ik niet in de winkel. Ik heb zo mijn andere electrowinkels waar ik met volle tevredenheid mijn producten koop. Omdat het een regionale overname betreft zal het landelijk niet veel publiciteit krijgen.

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/logo-leo-van-schaijik.png” size=”small” align=”right”]Op verschillende search congressen heb ik altijd gehoord dat het overnemen van een site een bijdrage kan leveren aan je linkpopulariteit. Natuurlijk klopt dat als een bus… tenminste als je weet wat het domein heeft opgebouwd aan positieve publiciteit en linkpopulariteit. Wanneer het domein slecht bij de zoekmachines staat genoteerd dan vergeet je het domein gewoon.

Terug naar de overname…wat is er allemaal online gebeurd. De Harense Smid heeft op de website www.elektrowarenhuis.nl een bericht geplaatst dat het bedrijf Leo van Schaijik is overgenomen. Voor vragen kan je terecht op een e-mailadres:
[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/bericht-op-de-homepage-leovanschaijik.png” size=”huge” align=”left”]Maar waarom is het dan fout? Nou een website heeft een bepaalde linkpopulariteit. Als ik ga kijken naar de Google PageRank dan zit het domein op 3. De linkexplorer van Yahoo geeft aan dat er ruim 2.000 externe linkjes naar de website zijn:

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/site-explorer-leovanschaijik.png” size=”huge” align=”left”]

De indexatie van de website in Google is er ook altijd geweest. Er zijn flink wat pagina’s geindexeerd, ruim 100.000, elk voorzien van een eigen linkpopulariteit. Een snelle scan van de geindexeerde top 10 pagina’s geeft de volgende status code weer:

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/statuscode-leo-van-schaijik.png” size=”huge” align=”left”]

Samengevat kunnen we concluderen dat op dit moment alleen de linkpopulariteit van de homepage behouden blijft en dat de linkpopulariteit van de andere pagina’s in de prullenbak eindigd! Gemiste kans I.

Naast deze activiteit heeft de Harense Smid ook een persbericht op de website staan. In dit bericht wordt beschreven dat op 14 juni de overname plaats heeft gevonden. Kijken we in de zoekresultaten van Google Nieuws dan komt er geen bericht naar boven dat ook nog extra hulp kan bieden aan de linkpopulariteit van de website:

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/pr-overname-leovanschaijik.png” size=”huge” align=”left”]

Het bericht op Omroep Brabant:
[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/06/omroep-brabant-overname-leovanschaijik.png” size=”huge” align=”left”]


Gemiste kans II.

Omdat bij ‘kritiek’ ook advies hoort geef ik hierbij een schets van een mogelijk beter idee:

Bij een overname is het netjes om uitleg te geven aan de bezoeker zodat deze volledig op de hoogte zijn. Door met een Server Side Redirect 301 naar de website van de Harense Smid te linken blijft de linkpopulariteit behouden. Met een scriptje is het mogelijk om de ‘reffer’ in dit geval www.electrowarenhuis.nl uit te lezen en een bericht te tonen. Dit bericht zou met een mooie overlay effect opgemaakt kunnen worden. Zoekmachines ondervinden hier geen last van en de gebruikers worden toch geinformeerd. Daarnaast was het verstandig geweest om de gehele index van Google na te lopen en belangrijke pagina’s van producten naar de productpagina’s op de website van de Harense Smid te verwijzen (op dezelfde manier als de homepage en met overlay). Je linkpopulariteit blijft zo volkomen behouden en levert je eigen website ook nog iets extra’s op!

In het persbericht dat geschreven is wordt er te kort en te bondig beschreven wat er is gebeurd en vooral ook het waarom ontbreekt in mijn opinie. Tevens is het altijd slim om gebruik te maken van verwijzingen (linkjes naar je websites toe) in een persbericht zodat de sites van Omroep Brabant, de Gelderlander en meer deze verwijzingen over konden nemen!

*** update (17/06/2011 15.00 uur) ***Zoals in de de comments te lezen valt heeft De Harense Smid juridisch niet de rechten voor de domeinnamen. Het overnemen hiervan kan dus niet. Wanneer je als bedrijf wel de rechten hebt … denk dan aan bovenstaande situatie en gebruik het advies!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.

5 reacties op “Harense Smid vergeet (bewust) de linkpopulariteit”

Ha Mark,

Tja, dit ging allemaal erg snel. SEO stond (zoals heel vaak) niet bovenaan op het lijstje. Zal me er eens even snel tegenaan gaan bemoeien. Bedankt voor oplettendheid.

groet Michiel

Beste Michiel,

hopelijk kan je ook wat met het gegeven advies. Er is nog ruimte om de geindexeerde pagina’s te verwijzen. Dat het snel is gegaan klopt als een bus.

Mark

Het niet doorverwijzen naar Harensesmid.nl heeft een juridische achtergrond. Harensesmid neemt niet Leo van Schaijk B.V. over, maar neemt vijf vestigingen over. De domeinnaam leovanschaijik.nl en elektrowarenhuis.nl zijn geen onderdeel van de overname. Zodoende is het technisch een gemiste kans maar juridisch geen optie om de redirects te plaatsen. Meer informatie over de overname vindt u op:
persbericht overname 5 filialen Leo van Schaijik

toch vreemd
electrowarenhuis is niet overgenomen.
maar als je deze aanklikt word je doorgelinkt naar de harense smid

Hoi Wout, als ik naar electrowarenhuis.nl ga, wordt ik doorgelinkt naar elektrowarenhuis.nl, daar staat de in het artikel hierboven besproken link naar het e-mailadres van de Harense Smid, ipv een 301 redirect,

gr. MIchiel (en nee, ik heb het niet snel aangepast ;-) )