Categorieën
Video Marketing

Case: Wageningen University start met YouTube

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/05/wageningen-universiteit-logo.png” size=”small” align=”right” decoration=”no”]In 2010 is Checkit gestart met de optimalisatie van de Search Engine Advertising Campagne van Wageningen University.  Doel van deze campagne is om de zichtbaarheid van de universiteit met haar bachelor en masteropleidingen te vergroten. Daarbij ligt de focus op het vergroten van het aantal kwalitatieve bezoekers. Tevens is er een SEO marktscan uitgevoerd door mede blogger Tom Smits om inzichtelijk te maken waar nog kansen liggen om het marktaandeel van Wageningen University te vergroten. Voordeel van de campagnes is dat zo vooral de zichtbaarheid van de minder bekende opleidingen van Wageningen University vergroot kan worden en het studeren in Wageningen meer onder de aandacht wordt gebracht bij de doelgroep die ons niet zo snel weet te vinden.

Hoe bereik je je doelgroep

Het is belangrijk om te weten met welke zoekvraag je doelgroep actief is op Google. Met behulp van diverse tools is het mogelijk om dit in kaart te brengen en zo op een  efficiënte en effectieve manier de website te optimaliseren om de zichtbaarheid ervan te vergroten onder de doelgroep.  Nadat inzichtelijk is gemaakt waar de doelgroep naar op zoek is, is het belangrijk om te weten wat het huidige marktaandeel is en wie je directe concurrenten zijn. Eigenlijk is er maar één manier om hier achter te komen en dat is zelf de zoektermen en de bijbehorende positie op te zoeken. Bij het controleren van de juiste positie is het gelijk zaak om te beoordelen of de doelgroep op de juiste landingspagina (URL van de website) terecht komt en of de reclame-uiting (het zoekresultaat bestaande uit de titel en omschrijving) aansluit op de zoekvraag.

Voor Wageningen University is dit onderzocht voor 10 bachelor en masteropleidingen middels een SEO marktscan. Door deze stappen te doorlopen was het mogelijk om het huidige online marktaandeel te bepalen en in kaart te brengen waar de mogelijkheden liggen om dit marktaandeel te vergroten. Checkit heeft voor Wageningen University per opleiding een plan van aanpak geschreven met daarin concrete acties die uitgevoerd kunnen worden om de zichtbaarheid en het marktaandeel te vergroten.

Het YouTube kanaal

Door aan de slag te gaan met het vertonen van video content wordt de doelgroep voorzien van meer informatie. Video content is in mijn ogen ideale de ideale content om de doelgroep te amuseren en beter te binden. We kijken liever TV dan dat we naar de radio luisteren. We zien liever een leuke beeldcommercial dan dat we een commercial op de radio horen. Beeld zegt meer dan woorden. Helaas is beeld voor Google nog niet lees- en begrijpbaar. Daarom is de keuze voor een YouTube kanaal de beste oplossing voor het toepassen van video content. Dit omdat YouTube materiaal als enige optimaal terugkomt in de natuurlijke zoekresultaten bij Google.

Wageningen University heeft in samenwerking met Checkit een branded YouTube kanaal opgezet. Doel van dit kanaal is om de video’s te vertonen in een mediakanaal dat aansluit bij de uitstraling van de eigen universiteitswebsite en de overige social media kanalen. Een branded YouTube kanaal heeft de volgende voordelen:

  • YouTube kanaal vormgeven in look and feel van de eigen website.
  • Zichtbaarheid logo bij vertoning video binnen YouTube.
  • Het is niet meer mogelijk voor andere adverteerders om te adverteren in de video’s van Wageningen University.

Samenwerking met Checkit in de ontwikkeling van het kanaal heeft de volgende voordelen opgeleverd:

  • Vergroten van de zichtbaarheid van de video’s in Google.
  • Ze halen de kennis voor een goede vindbaarheid met video content in huis.
  • Ze kunnen op een snelle manier een ‘branded channel’ krijgen met een gewenste kanaalnaam.
  • Ze halen de kennis voor een goede uitstraling en passende mogelijkheden bij de huisstijl in huis waarbij zelf de vormgeving is gemaakt.
  • Ontwikkeling van een handleiding en bijbehorende training om in de toekomst zelf wijzigingen te kunnen toepassen op het kanaal.

Het YouTube kanaal van Wageningen University wordt ingezet bij verschillende voorlichtingsactiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn video’s van open dagen, projecten en student testimonials.  De meest bekeken video op het kanaal is de Lipdub van Wageningen University met meer dan 63.000 views. Een university Lipdub is een creatieve manier om de universiteit te presenteren en een ware hype onder Nederlandse en internationale universiteiten. Het concept van een Lipdub is dat de video in één take moet worden opgenomen, zonder knippen of plakken. In totaal hebben 150 studenten meegewerkt aan de video waarin het nummer Tik Tok van zangeres Keisha centraal staat. Om zichtbaarheid in Google te garanderen is het belangrijk om, net als Wageningen University heeft gedaan, de rechten aan te vragen voor het nummer. Wanneer dit niet wordt gedaan wordt de video door YouTube verwijderd.

Bekijk hier het YouTube kanaal van Wageningen University.

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2011/05/lipdub-wageningen-university.png” size=”big”]

Wat vindt de Wageningen University?

[blockquote author=”Gemma Kregting, Recruitment Marketeer Wageningen University”]In samenwerking met Checkit is de lopende Search Engine Advertising campagne verder geoptimaliseerd waarbij de focus ligt op het vergroten van het aantal kwalitatieve bezoekers en is er een SEO marktscan uitgevoerd om inzichtelijk te maken waar nog kansen liggen om het marktaandeel van Wageningen University te vergroten. Daarnaast is Checkit betrokken geweest bij de ontwikkeling en inrichting van het branded YouTube kanaal. Dit alles om de zichtbaarheid van Wageningen University en de opleidingen in de zoekmachine te vergroten.[/blockquote]

Door de ontwikkeling van een handleiding en een gebruikerstraining kunnen aanpassingen en wijzigingen door Wageningen University zelf worden uitgevoerd. Dit was ook een nadrukkelijke wens voorafgaand aan het project. De diverse voorlichtingsactiviteiten kunnen hierdoor zelf op het YouTube kanaal gecommuniceerd worden.

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.