Categorieën
Zoekmachinemarketing

Google Shopping nu LIVE in Nederland

Zojuist is Google Shopping gelanceerd voor Nederland. In de afgelopen maanden hebben vele retailers hun online productaanbod in een speciale datafeed geplaatst en deze naar het Google Merchant Center verstuurd. Waarschijnlijk was het productaanbod inmiddels dusdanig groot dat Google heeft besloten om deze nieuwe ‘vertical’ aan Nederland te tonen.

Waar vind ik Google Shopping?

Als je naar www.google.nl gaat, dan zie je links een icoontje “shopping”:

Als je daarop klikt kun je producten gaan zoeken:

Google heeft ook wat handigheidjes ingebouwd zoals je kunt zien in de rood omlijnde kaders.  Zo kun je filteren op de producten die geleverd worden ‘zonder verzendkosten’. En ook is het mogelijk om te zoeken binnen een bepaalde prijsrange.

Ook is het mogelijk om binnen een bepaalde winkel te zoeken. We zien dat namen als Bobshop, WehKamp en NorRoD al aanwezig zijn.

Wanneer je eenmaal een product gevonden hebt, zijn er uiteraard details te bekijken:

En zoals op vrijwel iedere productpagina heeft ook Google reviews toegevoegd. Het grote voordeel is hier dat deze reviews van alle aangesloten sites worden ‘weggeplukt’. Je kunt dus zowel de reviews van Wehkamp, Megapool en Dixons door elkaar zien. Ook interessant is dat recensies van de Consumentenbond terug te lezen zijn. Deze reviews zijn weer te beoordelen zoals je kunt zien in de gekleurde balk. (rood is een slechte review, groen is een goede review).

Erg fijn (??!?!?) dat we ook de recensies van RueDuCommerce kunnen zien. In het Frans klinken reviews net iets mooier :-)

Het is ook mogelijk om deze productgegevens te koppelen aan AdWords campagnes. Dit zien we momenteel nog niet terug in de zoekresultaten maar dat is wellicht ook niet zo vreemd een uur na live-gang van deze nieuwe dienst.

Google is ook van plan – net zoals ze al in o.a. Frankrijk, UK en de USA doen – om bij zoekopdrachten in de ‘gewone google’ die duidelijk over een product gaan Google Shopping resultaten te tonen.

Google Shopping is (op dit moment) alleen een prijsvergelijker. Je kunt van een specifiek product overzichtelijk de verschillende prijzen zien van verschillende aanbieders. Twijfel je bij de aankoop van een digitale camera over Model X of Model Y. Dan worden daar geen mogelijkheden voor geboden om deze twee modellen naast elkaar te vergelijken op technische verschillen.  De details van ieder product zijn echter wel aanwezig. Is het een kwestie van tijd voordat ze ook dit toevoegen?

Impact van Google Shopping?

Gaan mensen nu eerder naar Google Shopping dan naar de talrijke Vergelijkingssites in Nederland? Wat denk jij?

Bekijk zelf het verschil: een Playstation vergelijken via Vergelijk.nl en een Playstation vergelijken via Google Shopping.

 

 

 

 

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com

1 reactie op “Google Shopping nu LIVE in Nederland”

ik vind t wel vet…benieuwd naar hoe shopping wordt gepusht in google.nl results? Is daar al zicht op? Als ze dit goed doen hebben de vergelijkingssites echt wel een probleem. En Google weer meer muntjes want moet gecompenseerd worden met SEA…best slim he..?! :-0