Categorieën
Zoekmachinemarketing

Google Shopping

Google Shopping, de zoveelste pijler van Google’s Universal Search, is vandaag weer een stukje dichter bij de lancering voor Nederland. Bij relevante zoekopdrachten wil men op die manier direct producten tonen met de mogelijkheid tot prijsvergelijking. Voor het zover is moet er natuurlijk voldoende content verzameld worden. Achter de schermen is Google hier eind 2010 al mee begonnen. Grotere webshops en mediabureaus kregen de kans om hun account vast in te regelen.

Vandaag liet Google weten dat zij vanaf heden hun Merchant Center ook voor het “grote” publiek openstellen. En dat was te merken; Het Merchant Center was vanavond slecht te bereiken. Heel begrijpelijk, want de komst van de “gratis” productvergelijker is een welkom geschenk voor vele webshops wiens online marketingkosten tegenwoordig een flink deel van de begroting uitmaken.

Datakwaliteit van Google Shopping

Kan iedere webshop zich aanmelden voor Google Shopping? Ja, in principe kan elke shop zich aanmelden via het Merchant Center. Echter om een toegevoegde waarde voor de consument te bieden stelt Google behoorlijke eisen aan de aangeleverde productdata. In tegenstelling tot de betaalde vergelijkingssites dienen de product feeds voor Google Shopping in het juiste format te worden aangeboden. Ook moet de data volledig en accuraat zijn. In geval van bijvoorbeeld consumentenelektronica, liefst ook voorzien van een EAN code.

Duplicate content

Om duplicate content te voorkomen accepteert Google alleen informatie in het Merchant Center die wordt aangeboden door de eigenaar van de informatie of een gemachtigde partij zoals bijvoorbeeld een mediabureau.

Ranking in Google Shopping

In tegenstelling tot de meeste vergelijkingssites worden de producten in Google Shopping niet gerangschikt op basis van prijs maar op basis van informatiekwaliteit. De beschikbaarheid, het hebben van unieke content en reviews zal hierbij een grote rol spelen.

Michiel Schoutsen werkzaam bij Megapool.nl zei het volgende over de komst van Google Shopping: “Wij zijn al enkele jaren aangemeld bij de grote vergelijkingssites. Hier gaan behoorlijke bedragen in om. Een kans om een nieuw gratis kanaal aan te sluiten laten wij niet aan ons voorbijgaan. Reeds in december hebben we ons verdiept in de aanmelding bij Google’s Merchant Center. In principe was dit met de uitleg in Google’s kenniscentrum prima te doen. Na wat over en weer contact werd de datafeed goedgekeurd.”

Toekomst voor de grote vergelijkingssites

Omdat een groot deel van de bezoekers van vergelijkingssites bij Google vandaan komt en Google natuurlijk invloed op de ranking van de vergelijkingssites heeft, kan de komst van Google Shopping bijna niet anders dan een behoorlijke dreun voor de huidige commerciële vergelijkingssites gaan betekenen. Het zal vergelijkingssites in ieder geval dwingen nog meer werk van hun productreviews te maken. De tijd zal het leren. Wanneer de exacte livegang van Google Shopping zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Hoe kijk jij aan tegen deze nieuwe dienst van Google? Laat het weten in de comments.

update Mark
Naar aanleiding van de comments:

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com

3 reacties op “Google Shopping”

Als Google dit goed aanpakt biedt dit weer veel kansen voor shops. Het zal natuurlijk wel voorzien worden van ads. Zo zullen de kosten weer gedrukt worden net als bij YouTube en andere kanalen. Google kan natuurlijk ook affiliatelinks plaatsen ;)

Inderdaad worden voor en na elk blok producten de bekende roze vlakken met Ads weergegeven vergelijkbaar met die bovenaan de natuurlijke zoekresultaten. Ga eens naar http://www.google.fr en kies linksboven voor Shopping. Dan krijg je een preview hoe het er straks in Nederland ook uit zal zien.
ps:Affiliatelinks zijn in strijd met hun eigen voorwaarden.