Categorieën
Webontwikkeling

Een goede 404 pagina

Soms kom je er wel eens op. Een foutieve URL! Je zit in Google en de oude URL is niet doorverwezen naar de nieuwe…wat doe je dan? Niet alleen Google brengt je soms ongeldige pagina’s. Ook nieuwsbrieven, verwijzende websites of andere mediums kunnen je naar een foute pagina leiden, zonder een goede 404 pagina is dat als bezoeker vaak lijden.

Zelf kwam ik laatst op een foute pagina die ik als een goede 404 pagina kenmerk:

Waarom vind ik dit een goede 404 pagina?

  • Allereerst is de statuscode van de website een 404 Page Not Found;
  • De pagina geeft netjes aan de deze niet bestaat;
  • Er worden oplossingen gegeven wat je als bezoeker kan doen om de website beter te maken.

Vooral dat laatste vind ik zeer aantrekkelijk gedaan. Hoe vaak wordt je wel niet doorverwezen naar een homepage of andere willekeurige pagina. De 404 pagina is een vreemde eend in de bijt en wordt ook vaak vergeten. Dat is voor mij de reden geweest om weer eens extra aandacht te geven aan het gebruik en belang van een goede 404 pagina.

TIP:
Zorg er voor dat je altijd een analytics script gebruikt op je 404 pagina. Met een slimme actie kan je snel met Google Analytics te weten komen vanuit waar een 404 pagina wordt aangeroepen:
pageTracker._trackPageview(“/404.html?page=” + document.location.pathname + document.location.search + “&from=” + document.referrer);/em>
of
_gaq.push([“_trackPageview”, “/404.html?page=” + document.location.pathname + document.location.search + “&from=” + document.referrer]);

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.