Categorieën
Local Search

Vertel Google waar je huis woont

Dat de resultaten van een zoekopdracht in Google per land verschillen weten we allemaal. Dat de zoekresultaten in Amsterdam anders zijn dan in Limburg dat weten veel mensen nog niet, maar is toch al erg lang geïmplementeerd.

Op basis van je ip-adres (of zendmast in het geval van mobiele toestellen) kan Google deels achterhalen waar je je bevind. Een zoekopdracht naar een pizzeria levert dan ook meestal redelijk relevante zoekresultaten op van pizzeria’s in de buurt. Uiteraard alleen als ze een goed geoptimaliseerde website hebben inclusief Google Places vermelding. Over de relevantie van location based search schreef collega Rob al eerder.

Deze ochtend zag ik dat je ineens de mogelijkheid hebt om je locatie zelf op te geven. Alhoewel ik nu in Nijmegen ben, vond ik het interessanter om eens te kijken wat er gebeurt als ik Abu Dhabi als locatie opgeef:

Een buitenlandse locatie mag niet

Zie trouwens ook de erg leuke Google Suggest: “Slagerij van Kampen” terwijl ik op zoek ben naar een “Slager”.
Zoals je ziet geen ‘lokale resultaten’.

Okee, het buitenland mag niet. Maar mijn pittoreske woonplaats dan toch zeker wel?

Angeren wordt niet herkend...

Vooruit, dan toch maar Nijmegen invoeren:

En ineens wordt er na de topresultaten een kaartje getoond met slagers in de buurt van Nijmegen. Handig.

Maar hoe beïnvloed dit verder onze zoekopdrachten? Laten we eens zoeken naar een bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld “Monuta”. We zien hier direct ook een kaartje bij met de dichtstbijzijnde locaties:

Na een zoekopdracht op Monuta verschijnt ook een kaartje. Wel iets lager in de zoekresultaten zodat er ruimte blijft voor de belangrijkste resultaten.

Een laatste test is om ook eens naar de favoriete zoekterm van Google te zoeken: Pizzeria

Het spreekt voor zich lijkt me. Vooral het tweede zoekresultaat is natuurlijk briljant…

De resultaten van een zoekopdracht met ingestelde locatie Nijmegen op "pizzeria".

Pizzeria Sardegna staat op positie twee met een “onderhoudsmelding”. Vreemd hoe deze pizzeria uit het noordelijke Emmen met zo’n slecht zoekresultaat hier naar voren komt. Mochten de mensen van Sardegna dit lezen… update je website. Frames zijn zó jaren 90…

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com

1 reactie op “Vertel Google waar je huis woont”

Die eerste drie zoekresultaten (Pizzabel, Sardegna en La Scala) komen bij alle locaties naar voren. Locatiegebaseerd zoeken is dus nog errug beta.