Categorieën
Online algemeen

URL shorteners: wat zijn de mogelijkheden?

Een URL shortener is een service waarmee je lange URL’s korter kunt maken. Vooral voor Twitter, waar berichten niet langer mogen zijn dan 140 karakters, zijn korte URL’s gewenst. Er zijn verschillende manieren waarop je URL korter kunt maken. Het kan in eigen beheer, via een social network, maar ook via een URL shortener service.

Verschillende URL shortener services: een overzicht
Er zijn verschillende aanbieders van URL shortener services. Al langer bekend zijn TinyURL (tiny.cc), bit.ly en is.gd. Medio 2009 zijn deze services op Search Engine Land in kaart gebracht.

Sinds kort heeft echter ook Google (goo.gl) zich aangeboden en binnenkort komt daar nog de eigen URL shortener van Twitter (t.co) bij. Daarom een kleine update van de bestaande lijst:

Overzicht URL shortener services
Updated overzicht URL shortener services

SEO vriendelijkEen korte URL is niet meer dan een verwijzing naar de uiteindelijke, lange URL. Via de korte URL gaat de bezoeker naar de originele pagina. Dit geldt ook voor de Google spider, wanneer deze de korte URL tegenkomt. Het is daarom belangrijk dat de verwijzing op de juiste manier gedaan wordt.

Bij de meeste URL shortener services is de verwijzing van de korte URL naar de lange URL op de juiste manier gedaan, namelijk met een 301-redirect, oftewel een permanente verwijzing. Hiermee wordt belangrijke linkwaarde doorgegeven aan de uiteindelijke, lange URL of pagina.
Ook wordt hiermee voorkomen dat de korte URL’s door Google geïndexeerd raken.

Statistieken en trackingZowel bij Goo.gl als Bit.ly is het eenvoudig om bij te houden hoe vaak er op de korte URL geklikt is. Bij Bit.ly zijn deze gegevens zelfs openbaar! Zet simpelweg een + achter de korte URL en de statistieken zijn inzichtelijk. Zo liet webarbeider onlangs zien dat er bijna 800 maal op een link van KLM geklikt was, waarvan een kwart via facebook.

Een andere methode om de statistieken bij te houden is met Google Analytics. Sommige URL shorteners bieden de mogelijkheid om Google Analytics tracking codes mee te geven, waardoor de kliks vanaf de verkorte URL’s makkelijk te herkennen zijn in je webstatistieken. De verwachting is dat ook Goo.gl deze service op korte termijn aan gaat bieden.

URL shorteners van social networks
Een eigen URL-shortener wordt veel gebruikt door social networks. Enkele voorbeelden:
Facebook – fb.me
YouTube – youtu.be
Hyves – hyve.es
Runkeeper – rnkpr.com

Deze URL-shorteners worden vooral gebruikt door gebruikers van de verschillende social networks om links te delen op social media, voornamelijk Twitter.

URL shortener Runkeeper
URL shortener Runkeeper gebruikt door leden social network

Een eigen URL-shortener?
Natuurlijk is het ook mogelijk om als onderneming zelf een URL-shortener te maken. Na de technische implementatie kun je daarmee alles in eigen hand hebben en daarmee je korte URL’s herkenbaarder maken, wat de doorklikratio (CTR) weer kan beïnvloeden. Goed voor branding, linkpopulariteit en natuurlijk bezoek.

Een corporate URL-shortener kun je helemaal zelf creëren, maar het kan ook via bit.ly. Zij bieden de mogelijkheid een eigen URL te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is Selexyz met de korte URL ikle.es.

Een mooie URL om mensen aan te sporen om te lezen – en met een +je kunnen we nog zien of het ze lukt ook!

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com

1 reactie op “URL shorteners: wat zijn de mogelijkheden?”