Categorieën
Socialmarketing

‘Carglasszuigt’, reputatieschade of juist een kans voor Carglass?

Binnen een uur wisten ze het voor elkaar te krijgen. De hashtag #carglasszuigt als trending topic. Een snelle actie van, naar het schijnt, drie onafhankelijke individuen. De aanleiding? Irritatie aan de nieuwste Carglass reclame.

#carglasszuigt trending topic
#carglasszuigt trending topic

Het plan was eenvoudig: Eerst een fake account aanmaken op naam van Carglass en vervolgens enkele tweets plaatsen, en uit eigen naam reacties met de hashtag #carglasszuigt twitteren. Het gevolg is nu al bekend. Het social media sneeuwbaleffect trad in en binnen een uur was een wereldwijd trending topic bereikt. De kracht van social media!

De kracht van social media
Eén gemeenschappelijke deler (irritatie aan de Carglass reclame), één gemeenschappelijk middel (Twitter) en één gemeenschappelijke aanname (@NL_carglass zal wel officieel zijn). Vele Twitteraars namen de hashtag snel en blindelings over. Ogenschijnlijk zonder nadenken en nagaan of het account wel echt was. Gevolg: binnen een uur vele negatieve tweets over Carglass.

Dus, imagoschade voor Carglass?
De twitteractie zal juridisch ongetwijfeld niet toegestaan zijn, maar nu de stichters aanklagen zou een zwaktebod zijn. Wat moet Carglass dan wel doen? Ingrijpen en laten zien dat ze de kracht van social media begrepen hebben! Zorg dat je zichtbaar bent in social media. Een simpele ontkrachting vanuit een officieel twitteraccount namens Carglass zou genoeg geweest zijn. Maar het is nog niet te laat. Carglass laat je horen en repareer die ster, voordat de ruit volledig barst.

Timeline en ontstaan #carglasszuigt
Timeline en ontstaan #carglasszuigt (bron: http://zijontwerpt.nl/carglass/timeline.jpg)

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.

2 reacties op “‘Carglasszuigt’, reputatieschade of juist een kans voor Carglass?”