Categorieën
Local Search

Voldoet Local Search aan de zoekvraag?

Lokale zoekresultaten; ze zijn eerder regel dan uitzondering in de zoekresultatenpagina’s van Google. Mede daarom kwam Google vorige week met een update van Google Places (voorheen Google Local).

Maar helpt de integratie van local search de zoekvraag van zoekmachinegebruikers te beantwoorden? Zeker niet altijd, zo blijkt als ik vanuit Nijmegen zoeken naar een budgethotel. Want, is een budgethotel in de stad waar ik woon interessant?

budgethotel Nijmegen

Liever had ik meer organische resultaten zien. Google is echter niet voor één gat te vangen. Achter de locatie Nijmegen staat de optie ‘locatie wijzigen’, zodat ik alsnog mijn zoekopdracht kan specificeren.

Mijn zoekvraag werd in eerste instantie echter niet beantwoord en daardoor heb ik ondertussen al lang weer een nieuwe zoekopdracht gegeven. In plaats van de locatie te wijzigingen.

Na het eerste zoekresultaat heb ik mijn zoekopdracht specifieker gemaakt. Ik zoek direct op ‘goedkoop hostel Brussel’, want daar wil ik naartoe.
hostel Brussel

Nu voldoen de lokale zoekresultaten zeker aan mijn zoekvraag. Dat beseft ook Google, de optie ‘locatie wijzigen’ is verdwenen.

Drie hostels op de eerste pagina van de zoekresultaten. Ze trekken direct mijn aandacht. Grote kans dat ik op één van deze zoekresultaten zou klikken als ik écht op zoek zou zijn naar een hostel in Brussel. Daarmee zou Hostel Grand Place (centraal, geen jeugdherberg en goede beoordeling) een interessant prospect binnenhalen. Die wil je als bedrijf niet missen! Zorg dus dat je ook in lokale zoekresultaten vindbaar bent als bedrijf, want local search beantwoordt vaak de juiste zoekvraag.

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.