Categorieën
Webmastertools

Doorklikratio in de Webmaster Tools

Vanochtend kwam collega Rob met ‘breaking news’. De Google Webmastertools toont nu de doorklikratio op organische zoekopdrachten.

De getallen die Google vrijgeeft zijn zeer waarschijnlijk brede zoektermen. In onderstaand screenshot is de site in kwestie op  het zoekwoord “gordijnen” 2200 x in de natuurlijke zoekresultaten getoond en leverde het 22 bezoeken naar de website op.

Als je op een zoekterm klikt toont de webmastertools op welke positie die ‘views’ zijn behaald en met welke pagina. Het grappige is dat er dan ineens weer niet altijd de clicks bij staan en optelling niet klopt:

Helemaal betrouwbaar is het dus allemaal niet. Op het exacte woord “gordijnen” is geen enkele bezoeker binnengekomen, als ik breed kijk dan zijn dit er ongeveer 100.

Als ik kijk naar de term “vriesco gordijnen” waar al een betere CTR van 7% door de webmastertools wordt waargenomen, dan zouden daar 12 bezoekers op binnen zijn gekomen de afgelopen maand.  Dan zijn hierop 18 bezoekers exact binnengekomen.

Op puur de merknaam “vriesco” zouden volgens de Webmastertools van de 110 impressies niemand hebben doorgeklikt naar de website. Dit klopt niet met de 8 bezoekers die Google Analytics heeft geregistreerd.

We moeten de gegevens nog met een flink korreltje zout nemen, maar het geeft toch weer meer inzicht. Zo weet ik dat ik de meta-tags weer eens goed moet nakijken of hier nog verbeteringen mogelijk zijn. De CTR op “trap bekleden” mag nog wel wat omhoog! Eigenlijk alle posities voor deze site, maar daar werken we aan.

Bij klanten die wel hoog scoren in de zoekresultaten zien we mooie resultaten. Om de concurrentie geen voordeel te geven kunnen we hier uiteraard niet over schrijven.

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com