Categorie├źn
Online Fun

Google Vertaalhulp?

Het zal niemand ontgaan zijn dat Google meer en meer bezig is met de doorontwikkeling van haar vertaaldiensten. Niet alleen in de zoekresultaten worden er (ver)taaltips gegeven, maar Google Translate is ook erg handig als je snel even een woordje wilt weten in een andere taal. Ook kun je zelfs hele websites laten vertalen.

We weten allemaal dat uit dit soort ‘vertaalcomputers’ veelal kromme zinnen komen, maar zeker bij het vertalen van een complete webpagina is de boodschap er wel uit te lezen.

Google weet natuurlijk ook dat de kromme zinnen het overgrote nadeel is van geautomatiseerd vertalen, daarom staat er bij Google Translate ook altijd een mogelijkheid om een betere vertaling voor te stellen. Erg handig, zo laat je je gebruikers de dienst gewoon verbeteren.

Ik heb zojuist ook een verbetering voorgesteld. Iedereen kent het boek van Dan Brown “Het Bernini Mysterie”. Als je dit nu wilt vertalen zou je iets verwachten als “Bernini mystery”. Maar dat kwam er als vanzelfsprekend niet uit anders zou dit geen leuke blogpost worden.

Blijkbaar legt Google het verband met de film en de Engelse uitgave van het boek “Angels and Demons”:

Andersom vertaalt Google Translate het gelukkig wel:

En als je “Angels and Demons” gaat vertalen naar het Nederlands komt er gewoon “Engelen en demonen” uit.

Weet jij ook een leuke vertaalfout? Vertel het ons! En vertel het Google, to make the web more international!

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com

1 reactie op “Google Vertaalhulp?”

Geachte,

De handige vetaalhulp van google kan ik niet meer vinden. Ik bedoel de vertaling over de hele wereld uit krantenartikelen, websites etc. Thuis lukt het wel. Op mijn werk niet.

Graag uw reactie.

Gerdy van Langen