Categorieën
UPPERsearch algemeen

5 jaar fulltime in search

Het is inmiddels alweer twee weken geleden maar 14 februari was het alweer 5 jaar geleden dat ik mijn eerste stappen met fulltime search werkzaamheden maakte. Waar blijft de tijd als je het mij vraagt. 5 jaar geleden, valentijsdag 2005, ik mocht op een mooie tijd beginnen (10.00 uur) bij Checkit, het search bureau waar ik mijn sollicitatiecampagne begon.

Ik weet het nog zo goed…stage lopen…mark(t)onderzoek gehouden. 100 websites gecontroleerd van bedrijven uit de SOC KAN (sociëteit knooppunt Arnhem Nijmegen). Na de afstudeerstage met een goed gevolg afgesloten te hebben kwam de tijd van solliciteren. Een lange periode was het niet want na een vakantie van 1 week (waarin ik natuurlijk carnaval moest vieren) moest ik vol aan de bak. Na een hele korte inwerkperiode mocht ik samen met mijn collega, waarvan ik de naam niet zal noemen, knallen!

In vijf jaar tijd heb ik markt zien groeien. Waar partijen in het begin, mede doordat de richtlijnen niet transparant waren, de randjes van het grijze gebied op zochten en zo klanten hielpen om een betere positionering te behalen in de zoekmachines. Zoekmachines ja, ik kende ze niet zo goed want voor mijn school- en hobby opdrachten gebruikte ik ze alleen om te kijken hoe een bepaalde JAVA of C++ of HTML code moest gebruiken. Ik ging nog geen reis boeken via het Internet. Ik begon mijn searchcarrière met Altavista, de inmiddels legendarische zoekmachine met een heel grijs verleden achter zich.

Mijn leven na het begin van fulltime search

Door het werk bij Checkit ben ik ook op persoonlijk vlak heel anders gaan kijken naar websites. Het doorvoeren van online marketing activiteiten boeide me en boeit me natuurlijk nog steeds. Ik ben zoekmachines anders gaan benaderen en daarnaast zoals ik al begon in deze paragraaf websites anders gaan bestuderen. Hoe moet je dat nu zien:

  • URL invoeren;
  • Snelle scan naar de titel en content;
  • View Source analyseren;
  • Wel of niet Google Analytics geinstalleerd en bij een nee welk analytics pakket dan wel;

Dat is dan toch wel anders dan de punten die ik me ervoor stelde. Je moet denken aan:

  • Wat een mooie header;
  • Vet zo’n drop down menu, gaaf joh met JavaScript helemaal opgebouwd;
  • Handig dat ze het menu gescheiden hebben van de content, scheelt een heleboel aanpassingen bij wijzigingen.

Ja ja ik heb sinds mijn begin de search bril gevonden en opgehouden.

Wat heb ik nog meer zien gebeuren, naast hele mooie partijen waar ik voor heb mogen werken heb ik ook met collega’s mogen samenwerken waar ik veel van heb kunnen leren. Zo werkte in 2005 en 2006 Rogier Croes (inmiddels tot hoog in de organisatie van MediaEdge doorgedrongen) bij Checkit. Samen met hem heb ik vaak nog lopen sparren over zijn ‘trouwkaarten’ en hoe hij de website kon aanpassen zodat deze beter was voor de zoekmachines. Met Eduard Blacquière heb ik nog enkele malen mijn toekomstige ideeën verteld tijdens een van de vele gezellige borrels en zo waren er nog veel meer collega’s.

In 2007 ben ik naar Londen geweest om daar de Search Engine Strategies bij te wonen. Zeer interessant en leerzaam om mee te maken. In 2008 ben ik naar de SMX in Londen geweest. Een concurrerend search event van de SES maar het doet zeker niet onder.

De online marketing kennis die ik heb opgebouwd voer ik steeds door op een van mijn eigen websites of website van een vereniging waar ik actief in bij betrokken. Want naast het werk ben ik ook vrij actief met mijn drumstel. Zo ben ik begonnen met een auto site over de Peugeot 106 GTI. De kleine grijze scheurmonster die ik in die periode in bezit had. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met o.a. een eigen blog. Het blog waar je nu op aan het lezen bent. Hier probeer ik mijn ervaringen te delen met daarin af en toe een flauwe opmerking of grap verwerkt. Je moet er maar van houden denk ik dan maar. Het kost me allemaal eigenlijk te veel tijd maar omdat het zo leuk is doe ik het toch maar. Ik zie het ook allemaal als ‘extra’ ervaring die ik weer kan gebruiken.

Genoeg achteraf gepraat, wat brengt de toekomst! Ik weet het eigenlijk ook niet precies. We zien dat de markt van een onduidelijk grijs gebied steeds duidelijker en transparanter wordt. Google komt met nog meer ‘gratis’ programma’s en de toekomst van mobile marketing krijgt steeds meer een gevolg door onder andere de komst van de Iphone en de Andriod phones. De blended search resultaten krijgen steeds meer waarde in de gewone zoekresultaten. Mensen worden zich er steeds meer van bewust dat de doelgroep steeds meer gebruikt maakt van video’s, afbeeldingen en de lokale zoekresultaten. We hebben door deze komst zo langzamerhand Ilocal of de telefoongids niet meer nodig.

Als laatste weet ik dat ik nog lang in de online marketing en webontwikkeling wil blijven, want het is een blijft een schitterend vak en ik wil jullie allemaal zo lang mogelijk blijven informeren over mijn search ervaringen!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.

8 reacties op “5 jaar fulltime in search”

Wow. Goed man. Er kan veel veranderen in 5 jaar.

Ik zal volgende week zorgen voor Goudse Stroopwafels :) Dat er nog maar veel jaren mogen volgen en dat we nog veel van elkaar opsteken. Hoeveel uren ben ik nu al weer in 010 aan het werk,… oh jee. 10 nov, 7 jaar. bijna 15.000 uur. Ben ik dan een specialist in salarisverwerking? hahaa nee, ik niet.