Categorieën
Analytics

Analytics Intelligence – GA wordt weer beter

google analytics iconDat Google Analytics een erg mooi pakket is weet waarschijnlijk iedereen, toch haalt nog niet ieder bedrijf het optimale uit de mogelijkheden. Onvoorstelbaar hoeveel sites nog een onvolledige of ‘verkeerde’ implementatie hebben. Het lijkt immers zo simpel om een stukje javascript te plaatsen.

Anyway… voor degene die nog geen Google Analytics hebben geimplementeerd op hun site is dit het moment om toch echt over te stappen. Vandaag heeft Google namelijk weer een aantal zeer mooie nieuwe features in Google Analytics aangekondigd zoals het beter kunnen tracken van mobiele sites, methodes voor het meten van iPhone en Android applicaties, maar ook GA Intelligence en geavanceerde filters binnen diverse rapporten.

Vooral het kunnen filteren binnen een rapport is erg handig. Zo kun je in plaats van een lijst met alle ‘zoektermen’ ook een lijstje krijgen van alle ‘zoektermen’ waar een bouncerate van bijvoorbeeld tussen de 25 en 75 % is.

Extra doelmeting in Google Analytics

Een nadeel was altijd dat je slechts 4 doelen kon instellen per profiel. Voor een beetje website was dat te weinig. Gelukkig hebben ze daar ook wat aangedaan. Je kunt nu 20 doelen definiëren per profiel. Een doel hoeft nu ook niet meer per se een ‘pagina’ te zijn, maar kan ook zijn een bezoeker die langer dan X minuten op je site zit.

Analytics Intelligence

Sinds de lancering van de Google Analytics API zijn veel bedrijven leuke add-ons gaan ontwikkelen. Google weer goed naar al deze toepassingen gekeken en nu de beste toepassingen nagemaakt en in Google Analytics geïmplementeerd onder de naam Analytics Intellicence. Dit systeem spoort opvallende wijzigingen in je statistieken op en geeft hier keurig meldingen van. Komt er plotseling veel verkeer vanaf een bepaalde site doordat daar toevallig een persbericht is geplaatst? GA gaat hier nu meldingen van geven.

analytics-intelligence

Je kunt ook zelf “alerts” aanmaken om bijvoorbeeld bouncerates in de gaten te houden op je (AdWords)campagnes, etcetera. Zo’n alert kun je dan automatisch in je mailbox krijgen.

Deze functies zijn helaas nog niet beschikbaar in alle accounts. Mocht jij de Analytics Intelligence in je rapporten vinden, laat het even weten!

Check de filmpjes die Google zelf heeft verspreid en je ziet meteen handige toepassingen:

http://analytics.blogspot.com/2009/10/google-analytics-now-more-powerful.html

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com

1 reactie op “Analytics Intelligence – GA wordt weer beter”