Categorieën
Zoekmachinemarketing

Black-hat seo is poppenkast

Vele SEO experts kennen de verschillen tussen black-hat SEO en white-hat SEO. Een en al poppenkast is het!

Black-hat SEO

Met black-hat SEO wordt het optimaliseren van je website met methodes die in strijd zijn met ‘de zoekmachinerichtlijnen’. Het komt er kort op neer dat ze dit het ‘zwarte gebied’ noemen. Zie het als je brommer opvoeren zodat hij harder dan 45 km per uur kan.

Enkele voorbeelden van black-hat SEO:

  • Cloaking, een zoekmachine andere content voorspiegelen dan de gebruiker. Dit kan je doen door een bezoeker te specificeren en te bepalen of dit een searchenginebot is.
  • Frames misbruik, je frames volzetten met (over) geoptimaliseerde content en zo je website vindbaar zien te krijgen.
  • Link Buying, het kopen van externe links om zo je linkpopulariteit omhoog te krikken. Hier is Google een anderhalf jaar geleden heel actief in om dit te managen en zo bepaalde sites onder te waarderen (strafpunten).
  • Domein misbruik, hier kan je denken aan het kopen van een domeinnaam met een hoge PageRank (Google linkindicatie van 0 tot 10 (logaritmisch)) om zo je eigen merk beter vindbaar te maken. Ook het kopen van externe bestaande domeinnamen en deze redirecten naar je eigen domeinnaam. Zo koop je linkpopulariteit!
  • Verborgen content, tekst bijvoorbeeld dezelfde kleur geven als je achtergrondkleur.

Het doel van black-hat SEO is vaak op een snelle manier hogere rankings halen. Vaak zijn deze posities echter van korte duur en ben je vervolgens verder van huis. Waarom? omdat zoekmachines je een penalty kunnen geven en je zo bijvoorbeeld uit de zoekmachine index gehaald kan worden.

Kortom, ik adviseer altijd om GEEN gebruik te maken van black-hat SEO technieken. Wanneer je bezig bent met het optimaliseren van je website en er iemand je aanbied om te helpen controleer dan altijd of dit op correcte wijze is gebeurd. In Nederland heb je een aantal SEO bedrijven die haar klanten helpen met white-hat SEO technieken, echter zijn er ook veel piraten die de markt een negatieve tint geven! Eer voor ge begint zodat je in ranking wint, de zoekmachine wordt langzaam een volwassen kind en die de regeltjes zelf verzint!

White-hat SEO

Is er dan ook een goede kant van SEO? Ja natuurlijk is dit er. Deze technieken worden white-hat SEO genoemd. Dit zijn optimalisatie methodes die geheel volgens de richtlijnen van de zoekmachine zijn. Vaak zijn deze adviezen arbeidsintensief en vergen ze veel capaciteit. De investering verdien je echter snel terug op het moment dat je in ranking zal stijgen. Je posities zijn namelijk vaker voor langere termijn. Er zijn niet zo technieken te noemen die white-hat zijn. Het zijn eerder optimalisatie mogelijkheden zoals:

  • Zoekmachinevriendelijke URL’s, markbovenkerk.nl/black-hat-seo.html ipv markbovenkerk.nl/id=1234&page=4321
  • Goede meta data, het invullen van je title, meta tag ‘description’ en meta tag ‘keywords’.
  • Natuurlijk linkbuilding, het op een natuurlijke manier krijgen van externe links.

En wat zit er op het randje?

Het grijze gebied

Alles wat op het randje is noemen we het grijze gebied, of te wel gray-hat SEO. Dit zijn technieken die niet zo zeer gekenmerkt zijn als black-hat maar ook weer niet white-hat verdienen. Ik vind bijvoorbeeld het gebruik van SIFR (tekst vervangen door flash), keywords-tag zoektermen die niet in de content voorkomen en affiliates het grijze gebied. Hier zullen de meningen altijd over verschillen en dat maakt het grijze gebied ook weer moeilijk. Je kan deze technieken gebruiken maar je weet nooit zeker wanneer zoekmachines je manier van optimaliseren goed- of afkeuren. Risico’s zijn daarom altijd voor de website-eigenaar zelf. Bij twijfel schakel een expert in of maak gebruik van de zoekmachine-richtlijnen.

Google = http://www.google.nl/support/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=35769

Yahoo! = http://help.yahoo.com/l/nl/yahoo/ysearch/basics-18.html

Maar hoe zit het dan met die poppenkast? Op YouTube is een video beschikbaar die je op een kinderlijke en interactieve manier laat zien hoe je black en white-hat SEO kan zien. Altijd geinig!

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.