Categorieën
Zoekmachinemarketing

Albert Heijn online succes weken

Albert Heijn en appeltaart

Afgelopen weken is er veel te doen geweest in de supermarktbranche. Op 20 oktober 2003 initieerde Albert Heijn een prijsverlaging van 1000 producten wat zou leiden tot een prijzenoorlog in de Nederlandse supermarktsector. Een prijzenoorlog is een situatie waarin ondernemingen binnen een bepaalde sector elkaar beconcurreren door prijsverlagingen door te voeren, en hiermee een groter marktaandeelproberen te verwerven. Soms wordt er tijdens een prijzenoorlog structureel onder de kostprijs verkocht! Want bij sectoren waarin veel marge is zijn ook veel bedrijven die zichzelf er in willen mengen! In 2006 zijn uiteindelijk 29 Konmars overgenomen waarvan er 23 door de Albert Heijn en 3 door de C1000. 18 augustus 2007 gingen de prijzen weer omhoog. (Bron: Wikipedia)

Afgelopen weken is de prijzenoorlog in de supermarktbranche weer opgekomen. Jumbo Supermarkten heeft aangekondigd dat er veel A-merken in blijvende prijs verlaagd worden. Dit heeft natuurlijk weer consequenties voor de fabrikanten. Want stel dat een pot pindakaas produceren 0,98 euro kost en je het moet verkopen voor 1 euro omdat de supermarkten niet meer bieden dan is het produceren van pindakaas niet voldoende winstgevend en kost dit uiteindelijk de leverancier haar kop. Wie is er dan de gelukkige? Uiteindelijk heeft de consument voordeel bij een prijzenoorlog alleen als bovenstaand voorbeeld zich uiteindelijk voordoet houden we nog maar een paar merken over. Dit zullen veelal de huismerken en de B-merken zijn. Ook kunnen de A-merken beslissen om in kwaliteit in te boeten om zo toch nog marge over te houden. Kortom een hele vervelende situatie want ooit is de voorraad op!

ING benadrukt dat de prijzenoorlog ongewenst is.
ING benadrukt dat de prijzenoorlog ongewenst is.

Opgewekte vervolgacties

De prijzenoorlog heeft er toe geleid dat Albert Heijn een actie is gestart om Jumbo Supermarkten te volgen. Door met de actiefolder en de ‘Laagste Actieprijs Garantie’ te stunten hoopt het supermarktketen uit Zaandam zo de consumenten de laagste prijs te kunnen geven. Uiteraard heeft de actie ook een stunt: Mocht je een product elders goedkoper vinden dan krijg je het product en een heerlijke ambachtelijke appeltaart gratis. Dit is echter iets wat Jumbo Supermarkten al langer uitdraagt doormiddel van haar 7 zekerheden.

Op internet kreeg de AH actie uiteindelijk ook een vervolgactie. Op verschillende websites werden producten genoemd die uiteindelijk bij andere supermarkten goedkoper waren tenopzichte van de AH actiefolder. Stunt natuurlijk! Het gemak van internet dient zo de mens. Consequentie, massaal gingen studenten het Brandbier elders kopen om vervolgens het aankoopbedrag terug te krijgen bij Albert Heijn! Voor studenten betekent dit gratis dronken worden. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen bijvoorbeeld de wasverzachter:

Blogpostreactie over de aankoop van Robijn wasverzachter
Blogpostreactie over de aankoop van Robijn wasverzachter

Dure grap zul je zeggen!

Albert Heijn grijpt in

Albert Heijn's heerlijke appeltaartje
Albert Heijn's heerlijke appeltaartje

Uiteindelijk heeft Albert Heijn ingegrepen door na twee weken aan te geven dat de actie iets te goed is verlopen. Daarom hebben ze haar regels aangescherpt om zo de bovenstaande genoemde ‘prijzenzoekers’ de das om te doen! Mocht je nu iets vinden dan krijg je nog maar maximaal 6 producten vergoed. Zie het bericht van reclameweek.nl.

De kosten die Albert Heijn heeft gemaakt omtrent de acties lopen natuurlijk aardig op. Een appeltaartje, zoals het overal wordt genoemd, heeft een prijs van 3,99 euro. Laat de productieprijs lager zijn en de kosten van een appeltaartje op 3,00 euro begroten.

Hoeveel appeltaartjes er in de afgelopen weken weggegeven zijn weten we niet en kunnen we ook niet achterhalen. Feit blijft wel dat door deze actie Albert Heijn op een snelle manier te weten is gekomen hoe de prijzen in andere supermarkten zijn. Als een medewerker zelf research heeft moeten doen betaal je uiteindelijk ook gauw 25 euro per uur! Dat zijn toch ruim 6 appeltaartjes!

Online voordeel voor de supermarkten

Als we het toch over kosten hebben dan kijk ik naar het opbouwen van je linkpopulariteit. Dit is een belangrijke factor voor de vindbaarheid van je website. Deze eigenschap is door Google geintroduceert om zo het verschil te maken tussen andere zoekmachines. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een marktaandeel van boven de 95%. Zie hiervoor de Checkit Nationale Search Engine Monitor.

Het gehele rompslomp over de prijzenoorlog, de online actiefolders en de reacties van online bezoekers van diverse forums heeft een enorme linkboost veroorzaakt voor de Albert Heijn. Zo wordt op het forum van Tros Radar (PageRank 5) en zijn er maar liefst ruim 41.000 nieuwsresultaten in Google als ik zoek op “albert heijn actie”.

Als we een greep uit de meest recente berichten nemen zien we het volgende vaak terug komen:

Link (1) naar AH op campusTV
Link (1) naar AH op campusTV
Link (2) naar AH op een weblog
Link (2) naar AH op een weblog

Enkele bronnen: Zibb.nl, Campus TV, uwsupermarkt.nl.

Wat kan er nu geconcludeerd worden? Juist de linkpopulariteit van Albert Heijn en haar acties pagina waarschijnlijk over een paar maanden enorm is toegenomen. Resultaat in de zoekmachines. De pagina zal beter vindbaar worden en meer bezoekers trekken.

Als op deze manier net zoveel branding als links ingekocht had moeten worden was Albert Heijn vele malen meer kwijt! Zoals een blogpostreactie al eerder schreef: “86 kratten brandbier is nog altijd vele malen goedkoper dan een advertentie in de Telegraaf van zaterdag”. Hier zit dus nu de waarheid achter. De actie was niet zo bedoeld dat er zo veel publiciteit zou ontstaan maar de kosten kunnen vertaald worden naar een gratis branding campagne als ook een linkbuilding / linkbuying traject. Waarbij het laatst genoemde ook nog eens op een natuurlijke wijze is ontstaan dus niet als spam beschouwd kan worden. Als Albert Heijn deze blijvende links met link buying zou moeten compenseren waren ze ook behoorlijk wat appeltaartjes kwijt geweest. Elk nadeel heeft zijn voordeel!

Enkele voorbeelden van prijsjesjagers op Dumpert.
Enkele voorbeelden van prijsjesjagers op Dumpert.

Dumpert.nl

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.

3 reacties op “Albert Heijn online succes weken”

“Any Publicity is good publicity”!
Hoewel Albert Heijn deze actie qua pr en imago waarschijnlijk heel anders in gedachten had, heeft het toch veel opgelevert. Mensen praten erover, hebben het merk weer top of mind! Online is dit helemaal terug te vinden in alle fora, nieuwsberichten en communities. Een mooi gecreëerde hype, waar AH alleen maar van kan profiteren. Ik ben benieuwd naar de volgende actie!