Categorieën
Online Fun

Wie is de mol in Google

Wie is de mol

Als kijker van wie is de mol heb ik vanavond kunnen genieten van de mysterie van 2009. Jon van Eerd, acteur van beroep, heeft op vakkundige wijze laten zien dat hij een geschikte mol is geweest. Chapeau Jon!

Verborgen aanwijzingen

Tijdens de uitzending van de AVRO komt op het einde nog een aantal verborgen aanwijzingen naar voren. De meeste waren anagrammen die Jon veelvuldig heeft uitgesproken. Hussel diverse letters van zijn zinnen door elkaar en je krijgt het antwoord “van Eerd de mol”. Bijvoorbeeld “dom veel raden”.

Via Google hadden we het kunnen weten

De allerlaatste aanwijzing verwees naar de website mol.nu. Hierop staat al een aantal weken de foto van Jon. De URL van de website is door middel van klikken van de muis, door Jon gedaan tijdens de test, in beeld gekomen.

Maar: Heeft de AVRO er ook bij stil gestaan dat we via Google ook achter de URL konden komen? Ik heb na de uitzending gelijk op de laptop in Google het commando “site:mol.nu” ingevoerd.

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2009/03/wie-is-de-mol-1.png” title=”De indexatie van mol.nu in Google” size=”big” align=”center”]

Nu heeft Google de website geindexeerd. Stel dat de website genoeg linkpopulariteit heeft opgebouwd en daardoor vindbaar is geworden op de zoekterm ‘wie is de mol’? En als ik de eerste was die over de website geblogd zou hebben, nog voor de uitzending waarin de mol bekend is gemaakt, wat zou er dan zijn gebeurd? Hoe zouden anderen hierop gereageerd hebben?

Voor de uitzending was de website al geindexeerd. Google heeft de website zeker vanaf 7 maart in de index geplaatst. Zie daarvoor mijn screenshot van de cache en de foto van Jon. Zelfs de bestandsnaam van de foto is jon.jpg genoemd. Als je van image-search gebruikt maakt komt de foto nog niet voor in de index.

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2009/03/wie-is-de-mol-2.png” title=”Jon van Eerd- mol 2009″ size=”big” align=”center”]

Volgend jaar weer mollen

Volgens mij zijn er niet veel mensen geweest die de website gevonden hebben door de aanwijzingen tijdens de afleveringen. Via Google was het een stuk eenvoudiger geweest. Volgend jaar misschien toch ook maar weer search inschakelen. Al hoe wel, het spel is natuurlijk veel leuker om te volgen zonder continue aan de mol te denken.

Door Mark Bovenkerk

Search specialist / Webmanager van beroep maar privé ook webdeveloper, muzikant (drummer) en voetballer / voetballiefhebber (PSV Eindhoven). Graag rondlopend met camera of fototoestel en muziekspeler. Houd van observeren en eigenwijs zijn met als belangrijkste doelstelling overal het maximale eruit weten te halen. Dat is in één alinea wie Mark Bovenkerk is.

Jarenlange search expertise
Sinds 2005 houd ik me full time bezig met het optimaliseren van websites binnen de natuurlijke zoekresultaten. Daarvoor ben ik een goed jaar bezig met het ontwikkelen van websites. Hierbij maak ik gebruik van mijn ‘software ontwikkeling’ kennis en ambities die ik uit mijn vooropleiding genoten heb. Inmiddels ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van de natuurlijke zoekresultaten. Door de komst van de blended search of te wel de universele zoekresultaten ben ik veel betrokken geraakt met het optimaliseren van lokale zoekresultaten en video zoekresultaten.

Mijn schrijfwijze
Ik schrijf vanuit mijn gedachte, wat ik denk en wat ik vind. Ook zal een bericht altijd wel kans hebben op een spelfout…wat maakt dat uit in sommige gevallen…ik ben wie ik ben.