Categorieën
Online algemeen

Doe zelf aan eyetracking

[image src=”http://www.uppersearch.nl/wp-content/uploads/2008/11/eye-tracking.jpg” size=”small” align=”right”]Eyetracking is een nog te weinig toegepaste mogelijkheid om bijvoorbeeld websites te testen op usability. Vallen de belangrijkste pagina’s of menu-buttons wel genoeg op? Ziet men die inlogfunctie wel? Als je dit weet kun je het design hierop aanpassen. Erg handig zou je denken, maar veelal zijn het toch de designers die bepalen hoe een website uiteindelijk wordt vormgegeven.

Maar niet alleen voor usability kan ‘eyetracking’ handig zijn. Als je met je website als doel hebt om (via search) bezoekers binnen te krijgen en vervolgens te kunnen cashen met AdSense dan is dit een uitgelezen mogelijkheid om eens te kijken waar je je advertenties moet plaatsen.

Maar hoe??? Gelukkig is hier nu een makkelijke en gratis online dienst voor: Feng-GUI; upload een screenshot en enkele seconden later kun je een heatmap downloaden.

En ook de nieuwe – in ontwikkeling zijnde – site van Mark eens getoetst. Zijn demo-advertentie komt als nummer 1 positie uit de bus. Een prima afbeelding om mogelijke adverteerders te trekken!

Werkt dit echt? De praktijk zal het leren. De technologie is gebaseerd op vele publicaties en echte eyetracking onderzoeken en ze zeggen dat het voor 70% betrouwbaar is. Helemaal geloven kunnen we het dus niet, maar aangezien het *gratis* is mogen we dit paard natuurlijk niet in de bek kijken.

Door Tom Smits

Tom Smits, SEO specialist bij Bol.com