Dat SEO belangrijk is weet iedereen die ons blog of andere blogs heeft gelezen maar wat maakt nu het verschil tussen een positie “boven de vouw” of “onder de vouw”? Dat zochten wij uit en delen we graag met je. Let wel dit is niet voor iedereen hetzelfde en per zoekterm geeft het natuurlijk niet dezelfde factor!

Wat is de vouw?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de vouw precies is. Onder de vouw verstaan we de scheidingslijn tot waar een scherm de zoekresultaten weergeven. Meestal betekent dit “voor de vouw” ads + positie 1 tot 3 en “onder de vouw” is veelal positie 4 tot en met 10. Belangrijke eigenschappen die de vouw beïnvloeden zijn device en of er wel of geen blended search (o.a. afbeeldingen, video’s, nieuws of een plattegrond) resultaten bij de zoekresultaten staan.

De vergelijking op “oorlogsboeken”

Omdat ik dagelijks werk aan een webshop werk ik uiteraard ook aan SEO. Hierbij maak ik gebruik van mijn kennis maar ook maak ik gebruik van handige tools. Een van die tools is de AWR ranking. Met deze tools kan ik meten welk effect de vouw voor Boekenwereld.com heeft.

Onze posities op de term oorlogsboeken zijn een lange tijd dagelijks gemeten door de tool. Voor we begonnen stonden we op voornamelijk op positie 5 … dus onder vouw

Door dagelijks te meten kunnen we concluderen dat mijn SEO aanpassingen aan de website geholpen hebben aan een betere positie. Op het einde scoren we namelijk een tweede positie. Yes, boven de vouw! Maar welk effect qua bezoek zien we terug?

Door in Google Analytics te kijken zien we wat er gebeurd met de het bezoek op de shop. Het rechtstreekse bezoek vanuit Google/Organic op de juiste bestemmingspagina van onze posities (grote kans dat dit zoekers op de gekozen zoekterm zijn maar 100% betrouwbaar is het niet). Belangrijk is dat je de juiste settings kiest. Wij kozen voor datum en tijd vergelijking, bestemmingspagina en bron Google/Organic. Het resultaat is schokking:Als we deze cijfers zien dan kunnen we concluderen dat de vouw echt wel van belang is! Dit kan een afweging zijn voor je SEO strategie. Ga je voor nieuwe termen of kies je er voor om bestaande posities verder uit te werken zoals ik gedaan heb. Uiteindelijk is het doel traffic naar de site (en vervolgens een conversie).

Comments are closed.