De Google webmastertools zijn voor iedere website eigenaar cruciaal. Eigenlijk is dat na het plaatsen van Google Analytics direct de tweede actie als je website live staat. Koppelen! Want zo blijf je beter op de hoogte van interessante informatie. Denk aan zaken als crawlen, indexeren, links, zoektermen. In mijn ogen is geen webmastertools dus ook not done.

Nu was ik deze week bezig met een nieuwe site en daarvoor ging ik ook de Google Webmastertools koppelen. Wat gebeurde er. Ik zag oude gegevens, de link naar de oude XML sitemap, externe linkteksten. Kortom dit domein was al ooit in gebruik geweest. Dat is mooi want dan heeft het al mooi historie opgebouwd. Gelijk onderzocht bleek het een site te zijn die in december opgezegd was.

Hieronder zie je dat de site in 2014 reeds geïndexeerd is geweest:

Hieronder zie je dat er al links zijn opgebouwd in het verleden:

Toen ik het ontdekte, bij de XML sitemaps, was ik te snel met het verwijderen alvorens ik een screenshot kon maken. Anders had ik nog een mooi voorbeeld gehad. Stom!

Zou Google bewust deze oude informatie actief laten? Of is het toch verstandig om je gegevens van te voren (voordat je een domein opzegt) te verwijderen. Wie heeft hier ook al ervaring in opgebouwd?

Comments are closed.