Iedereen weet al dat Google veel kennis binnenhaalt en met die data hun eigen systeem verreikt. Vervolgens binden ze de internetter nog meer aan hun zoekmachine. Wie gebruikt er nu tegenwoordig nog sommige sites die die voorheen heel veel gebruikte maar doordat Google die informatie (vaak sneller dat dan weer wel) ook weergeeft niet meer? Volgens mij zijn dit veel mensen.

Verticals in zoekresultaten
De zogeheten verticals (andere zoekresultaten zoals afbeeldingen, nieuws etc.) zijn de afgelopen jaren steeds meer uitgebreid in Google. Waar we eerst schrokken van het feit dat er afbeeldingen getoond worden. Zijn we nu niet meer verrast dat als we “apple” of “steve jobs” intikken we echt alle soorten zoekresultaten krijgen. De locals van de dichtsbijzijnde winkels. De afbeeldingen van Steve zijn gezicht. Het nieuws over zijn dood en de aandelen van Apple met de stijgingen of dalingen.

op een gegeven moment kwamen daar wat apartere bij zoals voetbaldata. Google toont bijvoorbeeld als je zoekt op “psv” de voetbaluitslag van de laatste speelronde:

Google gaat nog verder. Wikipedia informatie wordt nu ook vaak aan de rechterkant weergegeven. Kijk maar in mijn afbeelding over PSV. Hier zie je rechts informatie over de club. Dit komt allemaal uit wikipedia. Kortom, als gebruiker heb je wikipedia niet meer nodig:

Hoe ver draaft Google hier in door?
Als sinds 2007 ben ik in het bezit van de website CarnavalVieren.nl. Op deze site houd ik voor bezoekers bij wanneer het precies carnaval is. Volgens de niet carnavalvierders onder ons: Carnaval valt drie dagen voor Aswoensdag. Aswoensdag valt 40 dagen voor Pasen en is daarom ook meteen het begin van het vasten. Omdat pasen steeds op een andere dag valt (afhankelijk van de maanstand) valt carnaval ook steeds op een andere dag.

Maar ik ontdekte dat Google mijn werk zo goed waardeert dat ze besloten hebben om de datum maar toe te voegen aan hun zoekresultaten. Beetje jammer want dit zie ik dus wel terug in mijn website bezoek.

Maakt Google hiermee websites overbodig? Ik denk het wel! Ben benieuwd naar jullie mening.

Comments are closed.