Sinds mijn werk bij VBK uitgevers ben ik me steeds meer aan het verdiepen in boeken en hoe het uitgeefwereldje en de bijbehorende cultuur in elkaar steekt. Hartstikke interessant ook voor iemand die zelf nauwelijks boeken leest.
Nu is er sinds 2012 een nieuw boek dat erotiek en fictie samenbrengt in een boekenserie: Vijftig Tinten.

Het boek Vijftig Tinten Grijs komt uit

Uitgeverij Prometheus heeft rond de 20e week van 2012 het eerste boek van schrijfster E.L. James uitgebracht. Vijftig Tinten grijs! Voor diegene die willen weten waar het boek over gaat:
“De jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele komt onverwachts in aanraking met de charismatische, mysterieuze miljonair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.
Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft.
Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.”

Hoe het boek het zoekverkeer beinvloed

Wanneer we kijken naar de trends van de boektitel in de CPNB bestseller top 60 lijst dan zien we hier overeenkomsten met de trends uit het zoekverkeer in Nederland. Dit klinkt natuurlijk erg logisch. Er komt een product, dit wordt langzaam bekend. Mensen horen erover, zoeken het op in Google en vervolgens wordt het weer doorverteld op een feest. Zo zal de sneeuwbal natuurlijk groter worden. De trend is dan ook dat het voorlopig nog wel een even een succes zal blijven. In opvolging van de Vijftig Tinten Grijs is ook de Vijftig Tinten donkerder en de Vijftig Tinten vrij variant uitgekomen. Voor deze boeken is het zoekverkeer aanzienlijk minder:

De blauwe lijn is de zoekterm: vijftig tinten, de rode lijn is de zoekterm: vijftig tinten donkerder, de gouden lijn is de zoekterm: vijftig tinten grijs en de groene lijn is de zoekterm: vijftig tinten vrij.

Waar in Nederland wonen de stille genieters

Het leuke aan Google Trends is dat je ook kan zien in welke regio er het meeste wordt gezocht naar de zoektermen. Dit kunnen we zelfs per tijdperiode weergeven. Als we hier naar kijken dan zien we verrassend dat in het begin van verschijning (juli t/m september) vooral de grote steden en linkerkant van Nederland begonnen is met zoeken (Zuid Holland, Noord-Brabant, Noord Holland, Gelderland en Utrecht). In de afgelopen maand oktober is er een heuze groei te zien in de provincies Limburg en Overijssel:

Regionale interesse Vijftig Tinten in september 2012

Regionale interesse Vijftig Tinten in oktober 2012De vraag is nu natuurlijk hoe dit kan? Zijn mensen uit deze twee provincies gewoon laatbloeiers of kat uit de boom kijkers? Of is er een andere oorzaak? Ik kan het niet verklaren maar er is mogelijk wel een reden voor. Het boek “Vijftig Tinten Genot”!

En toen werd fictie werkelijkheid met Vijftig Tinten Genot

In november 2012 komt het non-fictie boek Vijftig Tinten Genot van Uitgeverij Kosmos uit. In dit boek worden seksuele adviezen gegeven. Er wordt daarom ook niet voor niets gezegd: “Try this at home”!
Nu speelt bij mij de vraag of de mensen uit Limburg en Overijssel meer van de methode “Niet denken maar doen!” zijn? Zullen zij ervoor gezorgd hebben dat er in oktober, sinds het boek Vijftig Tinten Genot bekend is geworden, een boost is gekomen op de zoekterm Vijftig Tinten? Helaas weten we het niet totdat er mogelijk een onderzoek is gehouden. Voor diegene die geintresseerd is in het boek en zelf mogelijk dingen thuis wil uitproberen kijk eens op de website van Vijftig Tinten Genot.

Comments are closed.