Een kilo appelen, een paar scheppen suiker, eieren en bloem met boter. Heerlijk om zelf appeltaart te bakken! Voor de niet bakprinsen en -prinsessen is er natuurlijk ook een andere oplossing. De appeltaarten van Albert Heijn of andere merken om zelf af te bakken. Zelf zou ik het niet doen maar mocht je geïnteresseerd zijn dan ‘Google’ je toch even op appeltaart? Hema komt bij mij als eerste naar boven van de kant en klare appeltaarten. De bovenste zoekresultaten worden allemaal gedomineerd door sites met daarop het recept.

Waarom een appeltaartblogpost op een internetmarketingblog?

Naast het feit dat ik dol ben op zelfgebakken appeltaart is dit niet de reden voor een blogpost. De reden voor deze post komt door een trigger uit Google Analytics. Tijdens de wekelijkse analyse die ik uitvoer voor het blog kwamen twee zoekopdrachten terug waarvan ik de associatie totaal niet begrijp. En dan raak je nieuwsgierig en duik je er verder in. De zoekopdrachten waren:

De landingspagina voor de zoektermen was een oude blogpost uit 2009 over de AH succesweken. Je gaat vervolgens kijken als je zelf zoekt op de termen zoekt  en toen viel het volgende mij op. De webwinkel van Albert Heijn zorgt voor hele uitdagende zoekresultaten. Waar je normaal gesproken een commerciële uiting zou verwachten is het eerder een gebrek aan content op de webshop. Hierdoor bepaald Google zelf de content voor het zoekresultaten en dat zijn niet altijd de beste teksten. Zeker niet wanneer het verborgen content moet zijn voor de gebruiker. Zie het onderstaand zoekresultaat:

Een technische beschrijving van het recept?

Dit is de grens van techniek en content. Juist hier moet de online marketeer op bedacht zijn. Wanneer technische content niet zichtbaar voor de gebruiker moet zijn dan moet je ook zorgen dat de zoekmachine het niet gaat lezen. Zeker wanneer je geen meta tag ‘description’ (<meta name=”description” content=”De omschrijving van je pagina.” />) op je webpagina hebt staan. Kijken we achter de schermen dan zien we dat de bovenstaande content te vinden is in een verborgen div binnen de webpagina:

De technische oplossing van een AH appeltaartje

Zeer waarschijnlijk zou het invullen van een ‘description’ in de meta data voldoende moeten zijn om dit probleem te tackelen. Het kan eigenlijk ook geen kwaad om toch één alinea tekst toe te voegen aan de webpagina zodat deze relevante content gebruikt wordt. Bovendien wordt de webpagina hier ook een stuk prettiger van. Albert Heijn kan hier dus meer vliegen in een klap slaan. Het is verder voor iedereen wel eens handig om je zoekresultaten te analyseren en waar nodig te verbeteren (zou ik ook moeten doen voor dit blog). Het genoemde voorbeeld is echt een ‘technische implementatie’ punt want de dranken afdeling van Ahold, “Gall en Gall” heeft met haar webshop precies hetzelfde probleem. Of is dit het recept voor een Griekse Appeltaart?

Alle ingrediënten voor de Griekse Appeltaart zijn te lezen in de omschrijving van de webwinkel van Gall.

Dat het recept op de Gall webwinkel staat is zo-wie-zo niet goed en betreft dit ook een technisch probleem. Maar dit lijkt me een mooie taak voor de online marketeer van Ahold. Gelukkig ken ik ze nog uit mijn tijd bij Checkit maar zal dit probleem niet hoog op de prioriteitenlijst komen te staan. Dat is hun eigen keuze die ik ook respecteer. In mijn rol bij VBK moet ik ook dergelijke keuzes maken.

Comments are closed.