KPN was de afgelopen dagen veel in het nieuws. Helaas was dit niet goed voor haar ‘merk’. De servers van KPN waren door hackers gekraakt. Door ernstige gebreken in de code was het voor de hackers mogelijk om gebruikersgegevens en daarbij behorende wachtwoorden van e-mailaccounts inzichtelijk te krijgen. Nadat de gegevens op het openbare internet geplaatst waren was het hek van de dam.

Door dit probleem was KPN een hot item binnen Google (news), trending topic bij Twitter en ook op andere social sites sprak men over de kraak. Dergelijke acties leiden vaak tot negatieve zoekresultaten in Google. Dit komt je online PR niet ten goede en kan vaak voor langere tijd aanhouden. Maar wat kan je nu doen als KPN om dit te voorkomen?

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden…deze ga ik niet allemaal bedenken maar de twee makkelijkste scenario’s zijn ‘stilzwijgen’ of ‘hard schreeuwen’. Ik vermoed dat er bij veel bedrijven geen scenario’s bedacht zijn over het “hoe te handelen in geval van online schade”. Door een proces uit te werken en binnen je online afdeling hier naar te handelen kan je een hoop schade voorkomen en misschien ook wel juist een bepaalde mate van goodwill krijgen. Het allerbelangrijkste blijft wel dat het probleem waar het mee begonnen is snel wordt opgelost anders blijven de kritieke tonen komen.

Wanneer je zoekt op KPN in Google krijg je de negatieve nieuwsberichten te zien. Gelukkig zie je ook de website(s) van KPN zelf terugkomen. Bij mij komt zelfs de ‘webmail’ pagina terug:
Wat KPN goed doet is dat er een adwords advertentie te zien is waardoor de negatieve berichten niet direct te zien zijn. Hierdoor worden ze naar beneden gedrukt. Ook het gebruik van adwords sitelinks juich ik hier in toe. Ga je zoeken naar kpn hack krijg je een aangepaste advertentie te zien over de beveiliging van je account / e-mailadres.
Slaan ze hier nu de plank mis? In mijn ogen wel…ik mis namelijk de samenwerking tussen de SEM synergie van SEA en SEO. Er komt geen enkel natuurlijk zoekresultaat van KPN terug. Je ziet op deze zoekterm alleen maar nieuwssites die KPN negatief vernoemen. Ik zelf zou in deze toch echt anticiperen met je pagina’s door hier je FAQ,klantenservice of nieuws/perspagina’s te voorzien van een goede uitleg en geoptimaliseerd voor SEO. Een nette url, titel en omschrijving is al stap 1. Hiermee kan je de ogen van de zoeker afleiden. Stap 2 is natuurlijk de inhoud van de landingspagina. Je kan hier lukraak schrijven over de hack, maar beter is om goed uit te leggen wat het probleem daadwerkelijk was, wat je er aan gedaan hebt en dat het probleem opgelost is of dat je er nog mee bezig bent.

Anticiperen op wat je doelgroep aangeeft is hierin heel belangrijk. Niet makkelijk, zeker niet en ik weet ook niet of wij het zelf goed zouden doen. Maar om nou geen pagina in de Google index te hebben die fatsoenlijk het woordje ‘hack’ afvangt doordat het in de title wordt gebruikt, nee dat zou mij niet gebeuren.


Comments are closed.