Vandaag was ik aanwezig bij mijn (goede online minded en gezellige) collega’s Erik Rigters en Gemma Groen van ebook.nl. In een ochtendsessie hebben we gesproken over de online doelen van ebook.nl binnen Google Analytics. Zeer interessant om de funnels, of trechters, van de huidige ingestelde doelen te analyseren. Vervolgens tot concrete verbeterpunten te komen om zo de traffic naar de site beter te sturen tot het uitvoeren van de bepaalde doelen. Eigenlijk is dit iets wat vaker moet gebeuren maar vanwege tijdgebrek was het er nog niet van gekomen.

Na afloop van de sessie stelde ik Erik de vraag hoe het met weblezen.nl gaat. Erik is oprichter en bedenker, in andere woorden ‘de man achter’, weblezen.nl. Hier kan je online boeken lezen op elk willekeurig platform, lees hierover mijn eerder geschreven blogpost over weblezen. Omdat Google Analytics toch al openstond was de weg naar bewijs eenvoudig aangepakt. Enkele muisklikken verder kwamen we tot een opmerkelijke vertoning. Er was afgelopen vrijdag iets gebeurd waardoor er een kerstboom in de data was te zien (een behoorlijke piek in traffic op 1 bepaalde dag). Zelfs enkele dagen daarna was de traffic nog boven het gemiddelde.
Er was die dag niets bijzonders gedaan waardoor dat niet de oorzaak kon zijn. Om er toch achter te komen wat de oorzaak is geweest zijn enkele onderzoeksstappen doorlopen. Hiervoor heb ik een paar zeer eenvoudige vragen opgesteld:

 • Op welke pagina of pagina’s is de trafficboost te zien?
 • Via welk verkeersbron is de traffic gekomen?
 • Wanneer de verkeersbron zoekmachines vertoond, welke zoekwoorden zijn dan ingevoerd?
 • Vanuit welke regio kwam het bezoek?

Door alleen de dag in Google Analytics te selecteren en deze vervolgens te vergelijken met de dag er voor krijg je vanzelf antwoord op de vragen.

 • De belangrijkste landingspagina waar beduidend meer groei op te zien is was de homepage.
 • Het hoogste verschil in traffic was ontstaan via direct en zoekmachines.
 • De zoekwoorden www.weblezen.nl, weblezen en web lezen kwamen verdacht veel voor.
 • Het bezoek die dag kwam voornamelijk vanuit de regio Gelderland, waar normaal de randstad als belangrijkste regio geldt.

Uit de bovenstaande antwoorden konden we gemakkelijk de volgende conclusie trekken: Het bezoek moet offline, uit Gelderland, zijn ontstaan waarbij Weblezen genoemd moet zijn.

Na een tien minuten speuren op internet, waaronder twitter en regionale websites, kwamen we erachter. In “De Gelderlander” heeft afgelopen vrijdag een klein artikel gestaan dat over weblezen ging. Op pagina 23 linksonder is het onderstaande artikel te zien:

Omdat een krant niet klikbaar is zijn toch zeer veel mensen getriggerd om te gaan kijken op de website. Veel mensen hebben de url www.weblezen.nl direct in de browser ingevoerd. Deze bezoekers zijn daarom als ‘direct verkeer‘ toegekend. Het komt nog vaak voor dat internet gebruikers Google als standaard website hebben ingesteld en de zoekbox gebruiken als adresbalk. Daarom zijn er die dag bijzonder veel weblezen gerelateerde zoekopdrachten te zien in Google Anlytics.

Kort samengevat kan je uit dit verhaal herleiden dat het heel belangrijk is dat je al je offline exposure omzet naar online traffic. In geval van weblezen ging het hier om een artikel dat niet bekend was bij de medewerkers maar wanneer je een bewust artikel of reclameboodschap inzet zorg er dan wel voor dat je ook online daarop te vinden bent. Dit kan dan door middel van de natuurlijke zoekresultaten maar ook zeker d.m.v. de betaalde zoekresultaten (Google Adwords).


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185
 • Bas R

  Jammer dat de aantallen ontbreken bij de afbeelding.
  Zo kan ik niet vergelijken met mijn analytics gegevens waar ik sta…