Wanneer je een website hebt geoptimaliseerd voor een aantal zoektermen wil je die natuurlijk ook kunnen meten. Ben je al gestegen op zoekterm X ? Wanneer je diensten afneemt bij een professionele search-partij als iProspect dan zullen zij hoogstwaarschijnlijk dit soort positiemetingen uitvoeren. Wanneer dit niet het geval is of je wilt onafhankelijk blijven van dergelijke partijen, dan biedt de SEO Software van Advanced Web Ranking uitkomst.

In principe werkt dit programma als volgt. Je vult het internetadres van je website in  en vervolgens een aantal zoektermen. Advanced Web Ranking gaat vervolgens voor deze zoektermen na op welke positie je website staat. Het mooie van dit programma is dat dit niet alleen voor Google geldt, maar ook voor tal van andere zoekmachines. En als je als bedrijf actief bent in meerdere landen, dan is dat ook mogelijk. Via AWR (Advanced Web Ranking) kun je ook controleren op welke positie de mensen in Engeland, Australië of bijvoorbeeld Frankrijk jouw website tegenkomen.

AWR oogt overzichtelijk met slechts 6 grote menu-buttons aan de linkerkant. De praktijk is helaas anders. De interface werkt dermate af van wat gangbaar is op het Windows en Mac-platform dat het in het begin even zoeken is naar de juiste knoppen. Zo verschijnen er op allerlei plaatsen ineens uitklapmenu’s, sorteringsmogelijkheden en filteropties. Ikzelf heb even een tijdje lopen zoeken naar het toevoegen van extra zoektermen bij een project. Iets dat toch de basis vormt voor dit programma was redelijk verstopt.

Wanneer je een beetje geëxperimenteerd hebt met de verschillende menu’s en dropdowns onder het onderdeel “rankings” zul je toch een aantal aardige rapporten tegenkomen. Het is uiteraard mogelijk om door de tijd te zien in een lijn of je zoektermen zijn gestegen of gedaald, maar een andere mooie weergave is de combinatie met concurrenten. Het programma toont namelijk de concurrerende sites erbij. Zo is niet alleen de eigen positie te zien op bijvoorbeeld de zoekterm speelgoed, maar ook de positie van concurrent Bart Smit, Bol.com, ToysRUs, etcetera.

Het tweede grote menu-item bevat de naam “reports”. Deze naam spreekt voor zich. In dit scherm kun je diverse rapportages maken. Niet alleen handige exports naar Excel, maar ook direct naar PDF, XML of je printer. Dit heeft ook direct raakvlak met de derde grote knop “data”. Hier kan nog veel meer vergaarde data worden geëxporteerd. Zo ook bijvoorbeeld de projectinstellingen als back-up of om op een andere computer te gebruiken. Bekijk alle features.

Onder “tools” zitten mogelijkheden als zoekterm-onderzoek. Deze functies heb ik nog niet echt uitgeprobeerd maar de vraag is in hoeverre je dit soort zaken geautomatiseerd uit wilt voeren. Automatisering moet  hier vooral ondersteunend zijn is mijn mening en zeker niet het denkproces gaan vervangen.

Onder “settings” vind je allerlei niet direct interessante instellingen als lettertype van de rapportages, het wijzigen van headers en footers in de rapportages en het toevoegen van extra gebruikers. Wel belangrijk is de mogelijkheid hier om in te stellen hoe vaak de zoekmachine wordt geraadpleegd. Stel je AWR in dat er een aantal zoekopdrachten per minuut uitgevoerd moeten worden, dan ben je sneller klaar, maar heeft bijvoorbeeld Google al vrij snel door dat hier niet een persoon maar een machine bezig is en wordt de toegang tot Google voor een paar uur geblokkeerd. Haastige spoed is dus zelden goed.

Het mooie aan AWR is dat je dit soort taken ook gewoon kunt agenderen. Als je computer maar aan staat kun je eenvoudig ’s nachts  de metingen op laten halen. Verder kun je dit dagelijks, wekelijks of maandelijks uit laten voeren.

Voor iedereen die bezig is met SEO is een programma als Advanced Web Ranking een must have. Niet alleen voor SEO-consultants, maar ook voor bedrijven die de waarde van SEO inzien voor hun bedrijf. Je kunt het 30 dagen vrijblijvend uitproberen.

Heb jij ervaring met dit programma? Laat het hier weten.

 

 

Comments are closed.