Het in beheer hebben van eigen websites is als een soort speeltuin. Je kunt lekker je gang gaan met aanpassingen en dingetjes uitproberen. Zo was ik een van de eerste die “microformats”  in z’n website had ingebouwd voor o.a. een agenda met optredens. Ik denk dat ik dit eind 2008, begin 2009 heb ingebouwd maar hiervan lange tijd geen resultaat gezien.

Wel in de ‘interne zoekfunctie’ waarin ik gebruik maak van de Google Custom Search engine, maar dus helaas nog niet voor de grote doelgroep. Tot afgelopen maandag. Een zoekopdracht naar “deurdweilers agenda” levert in het zoekresultaat al een samenvatting op van de eerstkomende drie optredens van dit dweilorkest.

Deze weergave is zoals gezegd tot stand gekomen door middels ‘microformats’ expliciet aan Google aan te geven wat wat is. Er staat een heleboel tekst op de pagina, maar middels extra html-code geef je Google wat extra hints zodat deze weet wat de datum van het evenement is, wat de titel van het evenement is, etcetera.

Maar Google kan ook zonder dit soort aanwijzingen erg veel. Als jij een opsomming gebruikt op je pagina dan is sinds deze week de kans groot dat je ook een opsomming in je zoekresultaten te zien krijgt. Neem onderstaand voorbeeld. Op de ‘setlist pagina’ staat een opsomming van een groot aantal nummers die de funk- en soulband FunkyXL in haar repertoire heeft. Dit wordt als volgt weergegeven:

Nu we toch bezig zijn, wil ik als laatste nog even de sitelinks benoemen. Sitelinks zijn extra linkjes die onder een zoekresultaat verschijnen. Deze worden door Google zelf bedacht en kun je niet direct beïnvloeden of instellen. Het enige dat je kunt doen is aangeven welke sitelinks je niet (meer) wilt hebben. Voorheen werden deze ook echt als ‘linkjes’ getoond. Sinds half augustus worden ze als ‘mini zoekresultaat’ getoond.

Dit heeft als consequentie dat bij een zoekopdracht naar bijvoorbeeld een populaire site als bol.com het complete computerscherm wordt ingenomen door in feite één zoekresultaat. Afhankelijk van de populariteit van de website worden er namelijk tot maximaal 12 sitelinks getoond:

Het wordt op deze manier de zoeker nog eenvoudiger gemaakt om direct naar boeken of digitale camera’s te klikken. Voor het overzicht ook nog even de oude sitelinks:

Ook voor de bioscopen is er nieuws. Deze zoekresultaten zijn namelijk ook onlangs gewijzigd. Zoek maar eens naar een actuele film of de combinatie film en plaatsnaam:


    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Pingback: - markbovenkerk.nl - zoekmachineMARKetingblog met search ervaringen