Naar aanleiding van een onderzoek dat ik vorige week heb uitgevoerd ontstond er een canonical vraag waar ik zelf over twijfel. Voordat ik met de vraag kom zal ik eerst de canonical tag uitleggen. De canonical tag is begin 2009 door Google geïntroduceerd. De canonical tag defineert de canonical page. Deze pagina is de voorkeursversie van een reeks pagina’s die zeer vergelijkbare inhoud bevatten. Bij overzichtspagina’s van bijvoorbeeld laptops met een sortering op prijs, naam of merk ontstaan al snel meerdere pagina’s met dezelfde inhoud. Om de ‘duplicaten’ uit te sluiten van indexatie en om de beste landings vindbaar te maken is de canonical tag bedacht.

http://www.website.nl/laptops.html?prijs=100&sort=a-z&order=merk
http://www.website.nl/laptops.html?order=merk&sort=z-a&prijs=100

Juiste URL: http://www.website.nl/laptops.html

Het gebruik van de canonical tag is hierbij perfect voor SEO en een goede oplossing!

Misbruik of gebruik canonical

Bij het bestuderen van een website kwam ik de onderstaande structuur tegen met het gebruik van de canonical tag:

Oorspronkelijk is dit niet de gedachte van de canonical tag. Normaal zou de beste URL uit de “Cluster webpagina’s” als canonical moeten fungeren. Zoals te zien is wordt er vanuit de canonical wel gelinkt naar de pagina’s met de lelijke URL’s maar vanuit de website niet naar de canonical URL’s.

Deze structuur  (misschien een technische manier omdat het anders niet mogelijk is en de marketeer  van de website alleen de nette URL’s in Google wil hebben) geeft het onderstaande als resultaat:

Ik twijfel enorm of dit wel helemaal white hat SEO is. Daarom wil ik meer duidelijkheid.

Duidelijkheid navragen bij mister Google

Om meer duidelijkheid te verkrijgen heb ik de vraag via Twitter aan mister Google Matt Cutts gesteld. Helaas heb ik van Matt (nog) geen reactie ontvangen op de volgende vraag:

De vraag die ontstaat is: Indexeert Google een URL die middels de canonical tag bekend wordt gemaakt ondanks dat er geen link naar toe is gelegd (sitemap, xml sitemap, menu etc.)? Wordt dit als spam gezien?

Op de helppagina’s van Google wordt alleen gesproken over de inzet van de canonical tag wanneer er voor één pagina uit de cluster wordt gekozen maar niet wanneer er een specifieke pagina voor is gemaakt. Ik relateer dit tot het grijze gebied.

De mening van andere vragen

Mijn vraag aan de lezers:

Hoe zien jullie dit en wat is in jullie ogen goed / fout aan de gekozen weg?

Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties en meningen.

Comments are closed.