Alhoewel Google Analytics niet meer weg te denken is bij hedendaagse websites bestaat de gratis dienst van Google pas enkele jaren. Het was alweer een tijdje geleden dat er een grote update bij Google Analytics werd doorgevoerd.

Nu staan we aan de vooravond van een grote update. Er komt een compleet nieuwe layout voorzien van nieuwe features en een verbeterde usability. Vanaf vandaag kan iedereen die het wil zich inschrijven voor deze publieke betaversie. Dankzij onze certificering konden wij (Checkit) er al enkele maanden mee ‘spelen’.

Wat is er veranderd in deze nieuwe versie?

Allereerst is de layout helemaal overnieuw ontworpen. In de loop van de jaren zijn er telkens kleine handigheidjes of functies toegevoegd die in de bestaande layout werden verwerkt. Nu is alles weer een mooi geheel wat een rustiger indruk geeft.

én er zijn heel wat nieuwe features ingebouwd die het werken met GA weer een stuk makkelijker, sneller en gebruiksvriendelijker maken.

Accountoverzicht

Direct na het inloggen zie je al dat het overzicht van accounts helemaal drastisch is gewijzigd. Even wennen, maar als je toegang hebt tot veel accounts werkt het een stuk makkelijker dan voorheen o.a. door de zoekfunctie bovenaan. Hierna zie je het bezoekersoverzicht van de aangeklikte site:

Meerdere Dashboards

Het “dashboard” heeft in deze nieuwe versie van Google Analytics net als “aangepaste rapporten” een aparte ‘hoofdknop’ gekregen. En het dashboard is nu een stuk beter naar eigen wens in te richten. Je plaatst nu ‘widgets‘ op je dashboard en kunt zelf de naam, dimensie en grafiektype bepalen:

Het plaatsen van een nieuw widget op je dashboard

Heeft de marketeer een ander dashboard nodig dan het management? Of een apart dashboard voor een bepaalde sectie van de site? Geen probleem. Google Analytics biedt in deze nieuwe versie nu ondersteuning voor het creeren van meerdere dashboards:

De laagdrempelige button “toevoegen aan dashboard” is helaas verdwenen. Dit maakt het voor nieuwe gebruikers van Google Analytics toch even wat lastiger om het dashboard in te stellen.

Segmenten verbeterd

De segmenten zijn naar links verplaatst en in één lijn gebracht met de ‘export’ button. Het is nu ook mogelijk om 4 (in plaats van 3) segmenten te kiezen én het segment  “alle bezoeken” hoeft niet per se meer aan te staan.
Het onderdeel “informatie”  (analytics intelligence) is losgetrokken uit het normale menu en heeft een prominentere plek gekregen.

 

Tweede dimensies en tagcloud

Een mooie wijziging is het kiezen van een ‘secundaire dimensie’. Hier zijn nu de dimensies gegroepeerd net als de menu-items.  En de verschillende grafieken (taartdiagram, draaitabel, etc) waar eerst voor ieder type een icoontje zichtbaar was moet je nu eerst een keertje klikken. Dit brengt veel meer rust in de weergave.

En er is een nieuw grafiektype toegevoegd: de tagcloud! Deze is niet alleen bij (zoek)termen te gebruiken maar ook bijvoorbeeld bij de bronnen:

Zoekfunctie

Ook zie je hieronder dat het ‘zoeken’ naar boven is geplaatst:

Kleine wijzigingen

Een handige functie is de mogelijkheid om je schermweergave te vergroten door de menubalk te verbergen. Hulde! Daarmee kun je net even wat meer op je scherm krijgen en bijvoorbeeld een duidelijker screenshot maken voor in presentaties.

Verder zijn de ‘totalen per rapport’ erg mooi geworden. Zijn de “doelen” en de “e-commerce module” onder een tabje “conversies”  geplaatst. En zo zijn er nog vele mooie verbeteringen zoals het in kunnen stellen van ‘events’ als doelen.

Wat mij verder als SEO-consultant aanspreekt is een apart menu-item voor de “organische zoektermen”:

Wisselen van profiel

Als je bijvoorbeeld dit ‘organisch rapport‘ aan het bekijken bent en je switcht naar een ander profiel. Dan opent hij als eerste ook weer dit ‘organisch rapport’. Hetzelfde geldt voor de datumrange. Erg handig! Geldt ook voor het gekozen grafiektype trouwens. Als je een tagcloud bekijkt in profiel X en je stapt over naar profiel Y dan beland je in exact hetzelfde scherm en niet op de algemene beginpagina voor de standaard periode.

Kortom

De nieuwe versie van Google Analytics is even wennen, maar een mooie stap voorwaarts. De gebruiksvriendelijkheid is wederom toegenomen en de nieuwe functies bieden weer mogelijkheden voor snellere en betere analyses. Deze nieuwe layout biedt tevens genoeg ruimte voor de ontwikkelaars om extra functionaliteiten toe te voegen. Dat biedt dus nog meer mogelijkheden voor de toekomst.

Hier vind je het formulier om deze beta aan te vragen.

Zijn er functies waar je meer over wilt weten? Plaats een reactie of mail me en ik zal ze binnenkort hier bespreken.

 

 

 

Comments are closed.