Soms kom je er wel eens op. Een foutieve URL! Je zit in Google en de oude URL is niet doorverwezen naar de nieuwe…wat doe je dan? Niet alleen Google brengt je soms ongeldige pagina’s. Ook nieuwsbrieven, verwijzende websites of andere mediums kunnen je naar een foute pagina leiden, zonder een goede 404 pagina is dat als bezoeker vaak lijden.

Zelf kwam ik laatst op een foute pagina die ik als een goede 404 pagina kenmerk:

Waarom vind ik dit een goede 404 pagina?

  • Allereerst is de statuscode van de website een 404 Page Not Found;
  • De pagina geeft netjes aan de deze niet bestaat;
  • Er worden oplossingen gegeven wat je als bezoeker kan doen om de website beter te maken.

Vooral dat laatste vind ik zeer aantrekkelijk gedaan. Hoe vaak wordt je wel niet doorverwezen naar een homepage of andere willekeurige pagina. De 404 pagina is een vreemde eend in de bijt en wordt ook vaak vergeten. Dat is voor mij de reden geweest om weer eens extra aandacht te geven aan het gebruik en belang van een goede 404 pagina.

TIP:
Zorg er voor dat je altijd een analytics script gebruikt op je 404 pagina. Met een slimme actie kan je snel met Google Analytics te weten komen vanuit waar een 404 pagina wordt aangeroepen:
pageTracker._trackPageview(“/404.html?page=” + document.location.pathname + document.location.search + “&from=” + document.referrer);/em>
of
_gaq.push([“_trackPageview”, “/404.html?page=” + document.location.pathname + document.location.search + “&from=” + document.referrer]);

Comments are closed.