Onze werkgever, Checkit, heeft voor de vijfde maal op rij het Top 100 Online Vindbaarheid onderzoek uitgevoerd. Via een compleet nieuwe onderzoeksmethode is de vraag onderzocht: hoe is het gesteld met de vindbaarheid van de 100 grootste online adverteerders in Nederland? Wat blijkt: de Telecom en Financiële branche realiseren gemiddeld het hoogste online bereik. Verder geldt dat er voor organisaties nog veel kansen liggen op optimaal in te spelen op de zoekvraag van de doelgroep.

Top 100 Online Vindbaarheid scores 2010
Ondanks dat de Top 100 Online Vindbaarheid dit jaar tot stand is gekomen volgens een geheel nieuwe onderzoekmethode, heeft de top 10 veel overeenkomsten met de hoogst scorende organisaties van voorgaande jaren. Zo staat Ziggo dit jaar op een 3e plaats en ANWB op de 1e plaats. Vorig jaar stonden deze organisaties ook al hoog met een 8e plaats voor Ziggo en een 13e plaats voor ANWB.

Kansen voor Energie- en Brandstofbranche
Dat er nog steeds verbetering mogelijk is op het gebied van online vindbaarheid blijkt uit de gegevens van lager scorende organisaties. Zo hebben organisaties in de Energie- en de Brandstofbranche een gemiddeld bereik van respectievelijk 6% en 2%. Dat wil zeggen dat deze organisaties gemiddeld slechts door een zeer beperkt deel van de doelgroep gezien worden in de zoekresultaten. De zeer concurrerende Telecom en Financiële branche zijn met een gemiddeld bereik van 29% en 21% dit jaar het best vindbaar en zijn zichtbaar op de momenten dat de doelgroep naar ze op zoek is.

Mediabudget versus vindbaarheid
Dat een hoog mediabudget niet automatisch leidt tot een hoge notering in de Top 100 Online Vindbaarheid is ook dit jaar een feit. Zo zijn in de top 10 geen organisaties terug te vinden die in de top 10 van grootste online mediabesteders staan.

Het resultatenoverzicht
Het gehele onderzoek, met het totale resultatenoverzicht, is te lezen op de Checkit website.

Comments are closed.