Dat gaat niet samen in ieder geval. Getriggerd door termen als “kosmische deeltjes” kwamen we tot die conclusie.

Eerst even een stapje terug. Hoe komen we in hemelsnaam op het idee om te zoeken naar “kosmische deeltjes”?

Een veel voorkomend pauze-ritueel is om even lekker door Park Brakkestein te wandelen met een paar collega’s. Naast de eekhoorntjes, de watervalletjes en de beukenootjes viel er vandaag meer te zien: een grote witte tent dat nog het meeste wegheeft van een enorme golfbal:

The Cosmic Dome

Nieuwsgierig als we waren liepen we even naar binnen waar een medewerker ons haarfijn uitlegde wat hier ging gebeuren: “Door middel van sensoren boven en onder, gaan we meten wanneer een kosmisch deeltje uit de ruimte contact maakt. Dit contact wordt vervolgens in 360 graden rondom gevisualiseerd door videobeelden aan de binnenkant van de tent die door kunstenaars zijn gecreëerd. In die tent  zitten 1000 mensen met een koptelefoon naar een DJ zitten te luisteren“.

Die koptelefoons klonken logisch, want er zit een echo in zoals je nog nooit gehoord hebt. Een geluidstechnicus zou helemaal gek worden hier.

Maar die kosmische deeltjes konden we niet helemaal bevatten. Terug op kantoor werd er direct op ge-googled.

Zoals je ziet bevat het vooral PDF-documenten en WORD-documenten. Iets dat niet handig is als je gaat optimaliseren voor zoekmachines.

PDF en WORD is niet goed?

Nee, niet voor zoekmachines in veel gevallen. Het voorbeeld hierboven spreekt voor zich. Weliswaar is het een zeer relevant resultaat – ik weet nu alles over kosmische deeltjes – maar ik kom niet in aanraking met de uitgever van deze content (www.nikhef.nl). Wanneer de tekst van het WORD-document (ook) in een normale html-pagina op de website had gestaan was die waarschijnlijk door Google getoond en had ik die pagina bekeken. Daarbij had ik dan direct de uitstraling en logo van Nikhef gezien en was ik wellicht nog in de verleiding gekomen om verder te klikken naar een andere pagina of onderzoek.

Nu niks van dat alles dus. Ik download een oersaai opgemaakt WORD-document waar ik niks van snap. Dus in plaats van dat ik een goede indruk van Nikhef krijg, krijg ik eerder de tegenovergestelde indruk.

Daarnaast is het plaatsen van PDF’s en WORD-documenten ook slecht voor je linkpopulariteit. Iedereen weet dat het hebben van linkjes naar je pagina’s belangrijk is en dat die linkjes ook weer linkpopulariteit doorgeven naar andere pagina’s. Wanneer jij (of een andere site) gaat linken naar een WORD-document of PDF-document dan loopt het ‘linkspoor’ dood en profiteren andere pagina’s op jouw site niet van de populariteit van het WORD- of PDF-document. Zonde dus!

Terug naar de Dome

De wetenschap en zoekmachines gaan dus nog niet goed samen. Maar muziek, video en wetenschap wel! Al snappen we nog steeds niet helemaal hoe het zit met die kosmische deeltjes, het belooft wel een uniek spektakel te worden: Wetenschap, kosmische straling en dance muziek komen samen bij het spektakel ‘Cosmic Sensation‘: een uniek project van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Met deze innovatieve mix van geluid, muziek en beeld werd in 2009 de Academische Jaarprijs gewonnen. In samenwerking met partyorganisator Sneakerz wordt ‘Cosmic Sensation’ gedurende drie avonden groots gelanceerd in een enorme futuristische Dome (koepel) van 20 meter hoog en 30 meter doorsnee, in Brakkenstein te Nijmegen. Alle muziek wordt alle avonden van begin (19.00 uur) tot einde (01.00 uur) door 1000 draadloze koptelefoons ten gehore gebracht. Dit is de grootste Silent Disco ter wereld!

De aarde wordt gebombardeerd door deeltjes uit de kosmos. Cosmic Sensation laat je hiermee kennis maken. De kakofonie van de deeltjeslawine wordt door een multimediale installatie gedetecteerd en omgezet in een dansbare live gegenereerde compositie vol waarzinnige visuals. Cosmic Sensation voert je mee in de meest onderdompelende ervaring die de hedendaagse techniek te bieden heeft!

Academische Jaarprijs

In oktober 2009 won het Cosmic Sensation team van de Radboud Universiteit in Nijmegen de prestigieuze Academische Jaarprijs. Deze werd uitgereikt door Minister Plasterk. De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het meest creatieve team ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Dat staat nu te gebeuren; op 30 september, 1 oktober en 2 oktober ziet Cosmic Sensation officieel het levenslicht.

Hoe dan?

Alle muziek, licht en beelden worden aangestuurd door kosmische straling vanuit de ruimte. Elke keer als de detectoren een kosmisch deeltje meten verandert er iets in de muziek of in de adembenemende beelden die weergegeven worden aan de binnenkant van de koepel: het grootste 360 graden full-dome projectiescherm ter wereld! De tracks worden voorbereid in multichannel versies. Wanneer de dj de nummers speelt bepaalt het universum het geluid, via het mixen van de verschillende kanalen gebaseerd op de informatie uit kosmische straling. Het geluid blijft veranderen, afhankelijk van de kosmische straling. Met andere woorden: zelfs als de dj hetzelfde nummer tien keer speelt klinkt het nooit hetzelfde. Meer info over kosmische straling en andere wetenschappelijke ins & outs lees je op: www.cosmicsensation.nl/wetenschap.nl

Toegang, tijden en prijzen

Alle drie de avonden duren van 19.00 tot 01.00 uur.
Entree op 30 september bedraagt 5 euro; tickets voor 1 en 2 oktober kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via: www.cosmicsensation.nl en www.sneakerz.nl.


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0
 • Eugene

  Hmmmm. Even denk hoor. Ben het niet 123 met je eens :)

  Als nou de opmaak van de documenten is verbeterd, de huisstijl is toegepast, links naar de website er in zijn verwerkt, de inkomende kliks worden gemeten etc. Dan heb je toch bereik en draagt het toch bij aan je branding? Als iemand dat .doc of .pdf bestand bij je download ben je hem – onbewust – toch van dienst geweest. Dat is uiteindelijk ook wat waard.

  Volgens mij is een nadeel ook dat je in de meeste gevallen met Webanalytics – in de meeste gevallen – deze weergaves niet kunt meten. Noch via de script-methode, noch via de pixelmethode.

  De linkpopulariteit, daar heb je misschien wel een punt. Is een dood linkspoor echt funest voor je linkpopulariteit? Hoe zou dat zijn als je 15000 inkomende links hebt naar een .doc, .pdf of misschien zelfs een .xls, draagt dat dan helemaal niet bij aan de populariteit van het domein?

  Trouwens gelijk wat verbeterpunten opgemerkt… *kuch*. Zoek maar eens op “brochure site: http://www.bedrijfxxxx.nl“. Oeps. Dat kan beter bij heel veel bedrijven!

 • Hans

  Zoekmachinemarketing is ook behoorlijk 2007. Ik wil niet 1 staan in Google; ik wil door iedereen aangeraden worden op Facebook.

 • Sjaak

  Hmmm, zet me toch aan het denken. Die kosmische deeltjes komen gewoon “at random” binnen vallen, natuurlijk met een bepaalde verdeling in energie. Dus als ik gewoon mijn laptopje pak, daar een serie toegespitste random generatoren op laat draaien waarvan de output gekoppeld wordt via een netwerkje naar de disco toestand: lampen, beamers, muziek etcetera, dan heb ik precies het zelfde effect, hahah. Er is geen hond die het verschil merkt. Was wel een stuk goedkoper geweest he? Maar ja, dan hebben de wetenschappers weer niets te doen. Wat ik eigenlijk bedoel is dat het uiteindelijke effect exact het zelfde is, of je nu een laptop of een heleboel apparatuur gebruikt. Het is en blijft een toeval systeem. Wat daar dan voor de gemiddelde dance party bezoeker zo speciaal aan is snap ik niet. Tenzij je wetenschapper bent ;-))