Veel bedrijven maken gebruik van PR om hun merk en imago te versterken. PR is in de breedste zin ook online heel er goed toe te passen. Zo is elke website waar je contact kan leggen met je doelgroep al een voorbeeld voor PR, Online PR wel te verstaan.

Dagelijks lees je veel over bedrijven die veel doen om zichzelf te vertegenwoordigen op Hyves of Facebook. Dergelijke communities hebben een groot en breed publiek. Ideaal dus om je doelgroep op aan te spreken.

Een ander krachtig middel is om jezelf te presenteren in de zoekresultaten van Google. Ook een zoekresultaat kan gezien worden als PR ruimte. Je kan er namelijk exact vertellen wie je bent en wat je doet. Nog mooier is het als je de zoekresultaten kan domineren zodat je er eigenlijk niet meer omheen kan. Er zijn echter nog steeds gevallen waarin het zoekresultaat te wensen overlaat:

De boodschap van Verkade

Als je het visueel en begrijpbaar wil maken: “Soms kom je wel eens de supermarkt binnen en je loopt gelijk tegen de eerste ‘kop’ aan! Je favoriete koekmerk is in de aanbieding. Meenemen (en afrekenen natuurlijk hé) is het gene dat de meesten zullen doen!”. Dit kan je ook online bereiken door bijvoorbeeld gebruik te maken van de advertentieruimte die Google biedt:

Een betaald zoekresultaat van Verkade

Fabrikanten die zich offline in winkels duidelijk profileren doen dat nog niet zo sterk online. De kennis is daarvoor nog niet paraat en het is voor deze brandmanagers volkomen nieuw. Online PR is echter wel een taal die redelijk goed in hun straatje ligt. Het is laagdrempelig…eenvoudig te implementeren en ze hebben het gevoel dat er invloed op uit te oefenen valt. Maar waar ben je nou van afhankelijk bij online PR?

De basis is het bericht
Allereerst is een goed persbericht essentieel. Een duidelijke boodschap die precies verteld wat je bent en wat je doet. Het bericht maakt of kraakt je boodschap. Daarom is het inzetten van de juiste mensen essentieel. In Nederland zijn veel PR bureau’s beschikbaar. Met een aantal hiervan heb ik tijdens mijn werkzaamheden ook contact gehad.

Een goede verspreiding
Maar ook je keuze voor een goede nieuwssite is belangrijk. Het op de juiste wijze verspreiden van je persbericht zorgt voor meer publiciteit en kans op ‘page domination binnen Google’. Daarnaast kan het ook leiden tot het verkrijgen van linkpopulariteit en bezoekers.

De juiste techniek op je website
De inrichting van je persbericht op de website is ook van belang. Zeker wanneer je wil dat je doelgroep de website bereikt en ook hier meer leest over je product, dienst of service. Wanneer je vervolgens een goede inrichting van je site heb kan je de bezoekers mogelijk tot de gewenste conversie laten leiden. Dit kan van alles zijn zoals een bepaalde pagina lezen of een brochure downloaden. Een conversie is niet altijd het ‘kopen’ of ‘afsluiten’ van een product of dienst.

We love PRMeet je succes
Ook het meten van je succes is cruciaal. Wat werkt wel voor je en wat niet. Van welke site krijg je traffic (verwijzende websites binnen Google Analytics). Welke sites schrijven over je en hoe nemen ze je bericht over. Dit meet je prima met knipselservicediensten zoals Clipit of Google Alerts. Samenvattend is het meten belangrijk om te bepalen hoe succesvol je boodschap is overgekomen op je doelgroep.

Als je goed aan deze voorwaarde voldoet ben je in mijn ogen goed met één tak van de online PR bezig en wanneer je succes boekt dan ga je uiteindelijk vanzelf zeggen: “We love PR”.


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Pingback: Tweets die vermelden Geen goede PR … gemiste kans - SEO @ markbovenkerk.nl -- Topsy.com

 • Eugene

  Kijk, en daarom heb ik een SEO Checklist voor persberichten gemaakt:) Het PR-buro maakt er gretig gebruik van en het wordt steeds meer ‘gewoon’ om het schrijven en verspreiden van persberichten op deze manier te doen.

  • Mark Bovenkerk

   Geweldig toch!