Sitelinks, iedereen zou ze wel willen hebben. Sitelinks zijn korte opsommingen en kunnen bijdragen aan de vindbaarheid / optimalisatie van je website of campagne.

Sitelinks zijn ideaal voor onder andere conversies zoals het aanmelden van een nieuwsbrief of om verschillende doelgroepen aan te spreken. Binnen SEO zijn sitelinks al redelijk actief en zie je ze vaak verschijnen bij de nummer 1 op een zoekterm. De sitelinks voor SEO zijn via de Google Webmastertools te beheren en worden vaak bepaald aan de hand van je menu structuur:

De SEO sitelinks via de Google Webmastertools

Voor Search Engine Advertising zijn de sitelinks echter ook in te zetten. Binnen het zoeknetwerk van Google kan je, na goedkeuring van Google, gebruik maken van sitelinks. Je moet hier echter wel zelf een aanvraag voor indienen. Na goedkeuring zijn ze ook binnen de advertenties actief. Als dat gebeurd zijn er echter nog meer voorwaarden om ze zichtbaar te krijgen. Zo moet je een beduidend betere kwaliteitsscore hebben dan nr 2. Ook zijn sitelinks alleen te zien als een advertentie linksboven wordt weergegeven. In de rechterkolom zul je ze dus ook niet tegenkomen.

Sitelinks in SEA voor Ticketshop.nl

Voor verschillende zoekwoorden zou je graag sitelinks in willen richten om zo de doelgroep op de juiste landingspagina te kunnen laten landen. Als je zoekt op het woord ‘ticketshop’ dan komt de website van ticketshop.nl met de sea campagne bovenaan te staan. Hier maken ze gebruik van sitelinks om de juiste voorstellingen waar kaarten voor te krijgen zijn weer te geven. Ideaal en conversie verhogend. Zeker als je in het achterhoofd houdt dat veel mensen de merknaam / bedrijfsnaam ook vaak invoeren in de google zoekbalk (kijk je eigen statistieken er maar op na):

Wat me opvalt is dat Wehkamp in mijn ogen wel heel goed omgaat met de sitelinks. Door gebruik te maken van “=>” krijg je een soort pijltje welke je sneller laat klikken op de sitelinks dan op de hoofdlink:

Wehkamp maakt goed gebruik van de mogelijkheden met sitelinks

Ik zou dus zeggen! Wees creatief en test verschillende mogelijkheden!


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185
 • Eugene

  Kun je Sitelinks in je GWMT aanpassen? Ik zie alleen maar “Block” staan. Vrije dag, ik weet het, maar kijk ik nou verkeerd? Zelf ben ik fan van het » teken :) (Alt-175) of »

  • Mark Bovenkerk

   Blocks instellen is ook beheren :). Mooie pijltjes trouwens.

 • Eugene

  Ja grapjurk… zo ken ik er nog wel een paar :) Ik dacht laat ik het meteen maar doorvoeren (in de lopende campagne, dat zou mooi vergelijkingsmateriaal zijn tov de vorige).

 • Pingback: Tweets die vermelden Val op met je sitelinks - SEA @ markbovenkerk.nl -- Topsy.com

 • knutselen

  Kan iemand mij vertellen wat nu eigenlijk beter is voor het verkrijgen van sitelinks.

  1) Een index in in een submap maken. Zie de site van de belastingdienst. Zij hebben site links. Neem het voorbeeld van ‘contact’ en zet nu eens index.html achter contact in het pad hiernaar toe (dus http://www.belastingdienst.nl/contact/index.html)

  of

  2) Of sitelinks laten genereren via de menustructuur op hoofdpagina van je website. Neem als voorbeeld ‘ contact’ van de site: petplan. Ook zij hebben site links, maar dan op een ander manier. (zie http://www.petplan.nl/contact.html)

  mvgr.

  • Mark Bovenkerk

   Optie 1 is eerder een technische oplossing dan dat het bedoeld is voor sitelinks.
   In principe is optie 2 het beste, een heldere menu structuur met de belangrijkste links hoog in de broncode en op iedere pagina terugkomend.

 • Eugene

  Volgens mij “krijg” je geen sitelinks, maar stel je het zelf in. Misschien interpreteer je de term “sitelink” anders? Wat ik denk dat je bedoelt in dit geval is de Search ORder van een webserver.

  Als je bijv. index.html achter een URL zet, dan geef je zelf meteen aan naar welk bestand je op bezoek bent. Ga je alleen naar de directory waar de index.html in staat dan gaat de webserver zelf op zoek naar z’n zgn. “default” bestand. Wat er dan getoond wordt is afhankelijk van de instelling van de webserver (de zgn. Search Order)

  Rechtstreeks naar de default pagina (dus bijv. /contact/index.html) is een fractie sneller want de webserver hoeft verder niets extra’s te doen.

  Voor de toekomst is het handiger om zonder dat extra /index.html te werken. Stel dat je van server veranderd (en vaak dan ook van techniek) dan hoef je niet alles aan te passen van bijv. /contact/default.asp naar /contact/index.php.

  Ook is het handiger in te stellen, om Google wat te sturen door gebruik te maken van de Canonical Tag. Niet alleen ‘filter’ je daarmee de rotzooi van een URL, hiermee dus ook de default pagina.
  Dit zet in de van je html document.
  Zie voorbeeld: http://www.adp.nl/nieuws/2010/08/26-strategische-rol-hrm-in-zorg/