Google experimenteert met een nieuwe versie van haar veelgebruikte Adwords Keyword Tool. Bezoekers kunnen nu kiezen tussen de Beta versie of de huidige versie van de tool. Op deze manier kunnen ook de opkomende veranderingen nader bekeken worden. Wat staat er te veranderen?
AdwordsTool-Beta

Verificatie

Wat meteen opviel was de manier van verificatie dat je geen robot bent. Hiervoor wordt nu een popup venster gebruikt. In tegenstelling tot de oude versie blijf je met deze nieuwe aanmelding ook “ingelogd” als je de browser tussentijds afgesloten hebt.

Meer filteropties op resultaten

De tool is nog steeds gratis en zonder Adwordsaccount te gebruiken. Dit zorgt echter wel voor eeen limiet aan het aantal resultaten. Er worden maximaal 100 suggesties met volumes weergegeven. Voordeel is dat je voor deze 100 suggesties een aantal filters op kunt geven waarmee je de zoektocht naar de beste zoektermen beter kunt verfijnen. Hiermee stuurt Google meer aan op het uitdiepen van bepaalde zoektermen dan het in grote hoeveelheden opvragen van zoekvolumes.

Zoekaandeel

Nieuw in het hele verhaal is het zoekaandeel. Google schrijft hierover het volgende:
“Deze statistiek wordt alleen weergegeven voor exacte zoekwoorden. Hiermee wordt het percentage van de gevallen beschreven waarin uw website is weergegeven op de eerste pagina met organische resultaten. Deze statistiek geeft uitsluitend de prestaties op Google.com aan voor uw getargete land of gebied.”
Vooralsnog is niet bekend wanneer Google.nl aan deze nieuwe parameter toegevoegd zal worden, maar het is wel een interessante graadmeter voor de huidige prestaties van je website. De toevoeging van deze parameter sluit aan op de eerder deze week toegevoegde zoekresultaten en doorklikratio in Google Web Mastertools.

Suggesties met daarin een bepaald woord

Was het in de oude versie mogelijk om woorden uit te sluiten, nu kun je het omgekeerde doen. Je kunt woorden selecteren waar in ieder geval je eigen input in terugkomt.

Dat is een prettige toevoeging. Zo is het bij het opvragen van suggesties naar de zoektermen ‘carnaval’, ‘nijmegen’ en ‘zomervakantie’ mogelijk resultaten uit te filteren met daarin het woord ‘zomervakantie’ of de suggestie van Google ‘2009’. Die laatste uitfilteren zou in mijn voorbeeld een goede optie zijn.

Verder vallen de volgende toevoegingen op:

  • selecteren mobile search
  • selecteren van suggesties met bepaalde woorden.
  • overzicht brede en exacte zoekvolumes in een oogopslag
  • alle informatie is met een knop te exporteren
  • de trends bevatten absolute getallen i.p.v. percentages
  • gemiddelde lokale zoekvolumes ipv lokale zoekvolumes alleen voor de laatste maand.

Links naar andere tools

Tot slot zijn er in de Beta versie van de Keyword Tool linkjes te vinden naar Google Insights. Dit past in de nieuwe linkstrategie van Google, waar collega Tom Smits al eerder over blogde.

Conclusie

Vooralsnog bevat de Beta versie van de Keywordtool slechts geringe veranderingen. De tool blijft de tool. Prettig en bruikbaar, maar geen stand alone middel voor het bepalen van zoekwoorden en bijhorende strategie. Daar is meer voor nodig.

Probeer de tool en oordeel zelf:

Beta versie of de Huidige versie
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met collega Michiel Schoutsen (Schoutsen Excel Formules)

Comments are closed.