Vorige week lanceerde ons Koninklijk Huis haar eigen kanaal op YouTube. Bijzonder interessant natuurlijk omdat de RVD daarmee meegaat met online mogelijkheden. Door video’s op het kanaal te plaatsen en deze daarmee publiekelijk toegankelijk te maken. Hierdoor zien we altijd de officiële beelden en niet beelden van derden.

Tijdens een interne discussie over het Koninklijke Huis vroegen we ons zelf af of de Britten ook een eigen Koninklijk kanaal hebben. Met een kleine zoekopdracht in YouTube met de zoekwoorden “British Monarchy” kwam het kanaal http://www.youtube.com/TheRoyalChannel naar boven drijven:

Mooi moment om eens te kijken wat de verschillen zijn tussen de kanalen en of ze beide zo veel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden die YouTube met zich meebrengt.

Beide kanalen zijn naar mijn mening branded. Dat houdt in dat YouTube je erkend als een belangrijke gebruiker en daardoor meer mogelijkheden biedt met je kanaal en niet een algemene user met de daarbij behorende user channel. Je kan het niet via een duidelijke melding herkennen maar gezien het feit dat YouTube het Koninklijk Huis op de homepage promoot ga ik er wel vanuit:

YouTube promoot het Koninklijk Huis op de homepage

Zijn er toplinks aanwezig?
Een belangrijk verschil tussen een branded channel en een user channel zit hem in het faciliteren van links. Zo is het bij een branded channel mogelijk om een topborder toe te  voegen en hier links aan te koppelen. Ideaal om een link naar je homepage aan te leggen. Deze links dragen weer bij aan je linkpopulariteit en het verkrijgen van bezoekers naar je website. Als we hier de twee kanalen in bekijken dan scoren de Britten en het Koninklijk Huis niet (0-1).

Is de website URL toegevoegd bij de informatie over de user?
Koninklijk Huis, ja…de Britten, nee! 1-1.

Zijn er klikbare links toegevoegd aan de omschrijving van het kanaal?
Koninklijk Huis, nee…de Britten, ja! 1-2.

Wie heeft de meeste vrienden en abonnees?
De Britten geven dit weer maar het Koninklijk Huis niet…verwachting is dat de Britten meer hebben gezien de leeftijd van het kanaal en het aantal views, 1 punt voor de Britten. 1-3.

Is er gebruik gemaakt van een afbeelding met link aan de linkerkant?
Het Koninklijk Huis wel en de Britten niet. 2-3.

Welk kanaal maakt gebruik van een mooie afbeelding om zo het kanaal visueel ook voor zich te laten spreken?
De Britten winnen hier in mijn optiek van de Nederlanders. Dit omdat het kanaal van het Koninklijk Huis nogal eenvoudig en saai overkomt. 2-4.

Is er een koppeling tussen de eigen website en de video’s van het kanaal?
De Britten hebben op http://www.royal.gov.uk/ als website en hier wordt op de homepage een goede koppeling gemaakt om de video’s te bekijken:

Het Koninklijk Huis heeft geen embed video’s via YouTube, gemiste kans op extra views, maar hier hebben zij hun regels voor:

Wel is er een link op de homepage naar het kanaal gefaciliteerd. Toch een punt verdiend dus beide hebben een punt. 3-5.

Wordt er vanuit een willekeurig gekozen video een link aangelegd naar de website?
Op beide kanalen is het laatste video geopend en is de beschrijving er van gecontroleerd. De Britten hebben hier een link aan toegevoegd en het Koninklijk Huis niet. Weer een punt voor de Britten, 3-6.

Helaas met 3-6 verloren! Maar waar je nog net begint kan je nog groeien. Het Nederlands kanaal van het Koninklijk Huis is net een week live en de Britten zijn al ruim twee jaar actief, de doelgroep is groter. Toch mijn complimenten aan de RVD. Ik kan niet wachten totdat ze ook gaan twitteren en meer online sociale mogelijkheden gaan gebruiken. Maar gezien de laatste troonrede zal dat niet gebeuren. Aangezien Hare Majesteit de Koningin daarin had aangeven de wij Nederlanders niet meer normaal met elkaar communiceren.

Comments are closed.