Waarom is Google Chrome zo veel offline aan het branden? Dit vraag ik mij continue af. Is het aantal gebruikers van Chrome te laag of willen ze met de advertenties gewoon hun ‘grootste adwords’ klanten bedanken?

In de metro van woensdag 16 december 2009 kwam ik de eerste offline uiting van Google’s Chrome  tegen:

Deze advertentie beschrijft de stappen die je met Chrome kan doen om bij Karnevalswierts.com te slagen en zo goed carnaval kan vieren!

Een paar dagen geleden kwam ik een billboard tegen waarin Google haar browser promoot en vanmorgen ontdekte ik bij treinstation Nijmegen Heyendaal een abri met daarin dezelfde advertentie maar dan met Sunweb.nl en het boeken van een vakantie. De reclame uiting is volgens velen niet sterk gekozen. Zo hoor ikmensen aangeven dat ze het niet duidelijk vinden dat het om een webbrowser gaat. En laten we eerlijk zeggen…de grootste doelgroep gebruikt nog steeds Internet Explorer (ik in ieder geval niet).

Niet alleen in Nederland wordt er veel offline geadverteerd. Ook in Engeland is het feest. Grote billboards prijzen Chrome. Op twitter en andere blogs wordt ook uit uitgebreid gesproken over de opvallende en overdreven campagne. Ik mis alleen nog een TV commercial!

Maar heeft het een toegevoegde waarde? Doet Google het zoekvolume dat ze hiermee creëren ook opvangen?
De trend van Google Chrome is de laatste maanden flink aan het stijgen. Hierdoor zal dus ook het zoekvolume toennemen:

Toen ik mezelf deze vraag stelde en het resultaat bekijk toonde mijn ‘Google Chrome’ browser het volgende:

Niet dus!

Raar eigenlijk…wij roepen dat iedereen de zoekvraag moet opvangen met online marketing. En wanneer ik zoek zie ik geen Adwords advertentie terug komen, zou hier een reden voor zijn of is het budget voor de campagne op. Is het advertentieplatform van Google zo transparant, dat Chrome zelf moet betalen om te adverteren? Dat zou wel een goede actie zijn, maar ook Google denkt in eerste instantie aan zichzelf (al beweren ze natuurlijk zelf van niet). Zou de kwaliteitsscore van de campagne te slecht zijn? Of zou er een afgekeurde campagne in staan vanwege het gebruik van de zoektermen “Karnevalswierts of Sunweb”? Zo stom zullen ze wel niet zijn.

Ik vind dit de grootste blunder van 2009 bij Google.

Is Google nog wel transparant genoeg? Als ze in Nederland al een marktaandeel van 95% in de zoekmachinewereld hebben, dadelijk ook nog eens 75% in de Analyticswereld, met Gmail veroveren ze ook de mailmarkt en nu zijn ze hard aan de weg aan het timmeren met de webbrowser. Kunnen ze straks met al die informatie de hele online markt uitlezen, domineren en bepalen. Ik ben heel benieuwd wat het volgende product is wat Google ons gaat voorschotelen. Ook daar zal ik vast weer gebruik van maken!


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0
 • Chris

  Uit ervaring weten we dat je altijd moet adverteren op je merknaam. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken die notabene door Google zelf zijn uitgevoerd. Hecht Google geen waarde aan zijn eigen onderzoeken?

 • Eugene

  Slecht? Vind de offline campagne niet perse slecht hoor. Zoek maar eens op het belangrijkste dat andere mensen zouden moeten doen op PC gebied: “een nieuwe browser downloaden”. Of zoeken op “een nieuwe browser”, Zowel een een advertentie als Chrome op P1. En zoeken op “browser downloaden”? Veel meer concurrentie, van Opera, Firefox. En een advertentie van UPC: Internet + Bellen voor € 26,- p/m. Bestel Online en Profiteer nu! (zal wel met “downloaden” te maken hebben… lekker relevante ad-tekst, maar dat terzijde).

  En Internet Explorer? Tja, voor het gros van de mensen is die blauwe E op hun deskto… sorry, bureaublad nog steeds synoniem voor Internet. Hoewel gezegd moet, IE8 komt aardig in de buurt hoor.

 • Pingback: 5 redenen waarom Google adverteert voor Chrome | Mindbus

 • Job Baart de la Faille

  Hi Mark, leuk artikel, ik kwam je tegen bij wat zoekwerk na het artikel op Marketinfacts. Aangaande de transparantie van Google maak ik me ook een beetje zorgen.. aldus deze happy Chrome user.