Dat Twitter een geweldige tool is om je sociale contacten te onderhouden laten dagelijks duizenden mensen merken. Nieuwe producten of diensten kunnen eenvoudig veel bereik genereren. Helaas zijn er ook momenten dat je beter nog even kan zwijgen. Tom kreeg via Twitter een tweet aangeleverd dat de nieuwe website van Ziggo er is. Groot nieuws natuurlijk!

fabrique-twitter

dat de bouwers hard hebben gewerkt zal ik zeker niet ontkennen. Maar…Enthousiast, zoals we zijn, gaan we gelijk de URL bekijken om het resultaat te zien en mee te hoera-en. Wat schetst onze verbazing:

Ziggo zegt Sorry

Ziggo zegt Sorry

Ziggo zegt sorry, site ligt plat!

De tweet is al ruim 13 uur oud en dus ligt de site vanaf 20.00 uur gisteravond down. Volgens mij is Google in die tussentijd al vast een keer op bezoek geweest. De cache van Google zegt gelukkig nog van niet. Ondertussen Twittert consumerend Nederland maar door:

Ziggo is al langer down

Ziggo is al langer down

Irritatie bij de consument

Vanmorgen begint de consument zich ook al te irriteren. Begrijpelijk natuurlijk want de gehele klachtenservice en dienstenpakket van Ziggo zijn totaal onbereikbaar.

Consumenten beginnen zich ook al te irriteren

Consumenten beginnen zich ook al te irriteren

Hoeveel bewijzen moeten we nog leveren om mijn laatste stap uit het advies omtrent een URL migratie op te volgen. “Durf bij twijfel de live-gang uit te stellen. Houd altijd in gedachten dat het vindbaar houden van uw (webshop) site  meer waard is dan het halen van een deadline!”

URL migratie vergeten

Een paar weken geleden heerste er een hevige discussie over het Algemeen Dagblad dat vergeten was om de URL migratie uit te voeren. Hier werden de SEO experts bekritiseerd doordat ze hebben aangegeven dat de URL migratie toch wel uitgevoerd had moeten worden. Wat leert ons…Ziggo gaat ook de mist in.

De nieuwe website is (schijnbaar) overgegaan naar “https” waardoor de URL http://www.ziggo.nl keurig met een 301 redirect naar https://www.ziggo.nl wordt verwezen. In eerste instantie natuurlijk goed.

Gaan we verder kijken dan komen de 404 pagina’s om de hoek kijken…ai ai ai.
Kijk maar eens naar de index van Google op ziggo.nl. Ruim 49.000 URL’s in de index.  Enkele URL’s die we hebben gevolgd zijn:

ziggo-indexatie-google

De URL’s leveren ons allemaal een 404 pagina op. Voordat de 404 pagina wordt aangeroepen zit er eerst een 301 redirect vanaf http naar https voor. Wanneer we de ‘https versie’ van de URL bekijken krijgen we netjes de “klantvriendelijke” 404 pagina te zien.

ziggo-404-pagina

Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van Ziggo. Maar als ze nog lang wachten staat ze nog een hoop te doen naast het feit dat ze Google kunnen smeken om hun linkpopulariteit terug te krijgen of klanten terug te krijgen. Zo kunnen ze:

 • Op alle negatieve online reputatie berichten bij Twitter reageren;
 • Zoekresultaten in Google en blogs langslopen (SERM);
 • Hard werken om alles weer werkend te krijgen;
 • Heel veel medewerkers aan de klantenservice / helpdesk beschikbaar stellen om de binnenkomende klachten af te handelen.

Waar eindigt dit? Hoeveel klanten zullen nu teleurgesteld zijn en over willen stappen?
Waar eindigt dit voor Fabrique:

Hoelang heeft Fabrique nog nodig om een website live te krijgen.

Hoelang heeft Fabrique nog nodig om een website live te krijgen.


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 185
 • Tom Smits

  Weet je wat ik dan mooi vind? Dat Ziggo zelf ook een twitter-account heeft en die ook niet goed gebruikt :-)

  Kijk maar eens op http://twitter.com/ikbenziggo

  Hoe bedoel je geautomatiseerd Twitteren? Hier worden allerlei tweets geplaatst met linkjes naar de site die al een paar uur down is.

  Mooi voorbeeldje hoe je als bedrijf niet om moet gaan met Social Marketing, URL-migratie en het lanceren van een nieuwe website. Gelukkig voor Ziggo staat de AdWords campagne uit.

 • Mark Bovenkerk

  Wegens problemen heeft Ziggo besloten om de website een rollback te geven. Dit houdt in dat de oude website weer terug is gezet. Gelukkig.