Waar heel searchland deze week het ‘grote nieuws’ van Matt Cutts deelde zien wij hier andere belangrijkere wijzigingen in de Google resultaten. Dat de meta tag ‘keywords’ geen bijdrage leverde aan je vindbaarheid is volgens mij al bekend sinds ik fulltime met search bezig ben. De meta tag ‘description’ is inderdaad nieuw. Het zat er eigenlijk al aan te komen maar het is goed dat Matt het nu duidelijk heeft verteld. Voor diegene die het gemist hebben hier nog een paar links naar de informatie:

Naast dit nieuws zien wij echter ook andere wijzigingen in de Nederlandse zoekresultaten bij Google. De sitelinks zijn weer geupdated. Voor mijn vakantie heb ik een uitgebreide post geschreven over de Google Sitelinks. In het afgelopen Checkit seminar van september kwamen er ook weer vragen over.

Voor de duidelijkheid:
“Sitelinks kan je niet aanmaken en je kan ze niet met een tag bepalen. Wel kan je hopen dat je ze krijgt en aan er aan werken om ze te krijgen, de voordelen heb ik al eerder genoemd. Ook kan je ze beheren via de Google WebmasterTools.”

Wat is er dan aan het veranderen? Voorheen kregen duidelijk opgebouwde websites extra links onder haar zoekresultaten, vaak waren dit topposities. Hiermee wil Google haar gebruikers er op wijzen dat er mogelijk nog andere relevante pagina’s zijn op de gebruikte zoekterm.

Sitelinks bij dieper gelegen content

Sitelinks bij dieper gelegen content

Door een duidelijk menu (in combinatie met de structuur) op de website te hebben. Kan Google je website beter herkennen en begrijpen.

Maar wat is er nu nieuw in de Nederlandse zoekresultaten? Google toont nu ook sitelinks die niet aan de homepage gebonden zijn maar ook aan dieper gelegen content. Hiermee kunnen niet topposities ook sitelinks krijgen. Zo zie je in onderstaand voorbeeld dat de website wikipedia op haar detailpagina over zoekmachine optimalisatie drie sitelinks heeft gekregen:

Wikipedia heeft op detailpagina's nu ook sitelinks

Wikipedia heeft op detailpagina's nu ook sitelinks

Deze sitelinks zijn net als bij de homepage sitelinks ook weer te beheren (blokkeren) via de Google WebmasterTools. De URL’s waar sitelinks voor gelden worden via een opsomming weergegeven. Dit is dezelfde structuur als bij de externe links wordt gebruikt.

Samengevat is dit weer een goed bewijs dat iedereen zijn eigen resultaten vaker in de gaten moet gaan houden en eigenlijk elke internet marketeer de Google Webmastertools als wekelijkse werkzaamheden moet gaan zien.


  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

  Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0
 • Martin Joosse

  Hey Mark,

  Dat van die meta description was hier ook al jaren bekend dat het geen effect had op je posities (in google). Overigens kan het wel effect hebben op de CTR en daarmee weer indirect op de positie, wie weet.. :)

  Met betrekking tot de sitelinks. In april werd er al door Traffic4U over geschreven en zelfs toen was het niet echt nieuw:
  http://blog.traffic4u.nl/seo/google-introduceert-mini-sitelinks/

  Het is wel zo dat ik het de laatste maanden bij steeds meer sites tegenkom.

  Gr.

  • Mark Bovenkerk

   Thanks voor het bericht.