In april 2009 schreef ik een post over de Google sitelinks die onder de omschrijving van een bepaald zoekresultaat worden getoond. sitelinks zijn extra links die Google toont onder een zoekresultaat van een bepaalde website op een bepaalde zoekterm. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘carnaval vieren‘ zie je dat carnavalvieren.nl 8 sitelinks krijgt. Een extra mogelijkheid om je bezoekers de ruimte te geven om op je website te komen, meer bereik dus!

Carnavalvieren.nl heeft sitelinks

Carnavalvieren.nl heeft sitelinks

Google omschrijft de sitelinks als volgt: “Sitelinks zijn links naar de interne pagina’s van een site. Niet alle sites bevatten sitelinks. Google genereert deze links automatisch, maar u kunt ongewenste sitelinks ook verwijderen.”

Veel mensen vragen zich wel eens af hoe je de sitelinks krijgt. Het antwoord is heel eenvoudig, je moet het verdienen van Google. Een heel belangrijkasprect hiervoor is je menustructuur. Als deze eenvoudig is opgesteld, relevant en leesbaar is zal Google je sneller belonen. Geloof me, een menu in Flash zal niet leiden tot sitelinks.

Sitelinks beheren

Via de Google webmastertools is het mogelijk om de Google sitelinks te beheren, alleen als de website ze heeft verdiend (erg logisch). Voor de instellingen van de sitelinks kies je in het menu voor siteconfiguratie – sitelinks. Hier kan je instellen welke sitelinks wel en welke niet getoond mogen worden. Ideaal als je een foutieve sitelink hebt.

Sitelinks beheer biedt de mogelijkheid voor het verwijderen van sitelinks

Sitelinks beheer biedt de mogelijkheid voor het verwijderen van sitelinks

In mijn geval heb ik geen verkeerde sitelinks maar het kan soms wel vervelend zijn. Belangrijk is dus om geregeld te controleren of je sitelinks nog kloppen. Zowel qua verwijzing als qua relevantie.

De belastingdienst wordt goed begrepen

Nu viel het mij vandaag op dat belastingdienst goed wordt begrepen door Google. Zo heeft de homepage ook de wel bekende sitelinks, maar leuker nog, detailpagina’s. Als je zoekt op ‘wegenbelasting‘ krijgt de landingspagina over motorrijtuigenbelasting ook sitelinks.

Sitelinks bij dieper gelegen content

Sitelinks bij dieper gelegen content

Dit is in mijn ogen vrij uniek. Helaas, ik heb geen inlog, kan ik jullie niet vertellen hoe je deze sitelinks kan beheren. Het lijkt me wel heel interessant om te weten dus als iemand dit kan vertellen heel graag. De links verwijzen grotendeels naar links uit het submenu van de pagina.

Het is misschien ook wel toepasselijk dat Google dit doet. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ luidt de slogan van de Belastingdienst.


    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Warning: Declaration of Invent_Walker_Comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/p0002/domains/uppersearch.nl/public_html/wp-content/themes/harmony/library/Invent/Walker/Comment.php on line 0

    Pingback: Verbeterde sitelinks nu ook in Nederland - SEO @ markbovenkerk.nl