Nijmegen, 25 mei 2009 – Universal Search werd in mei 2007 geïntroduceerd door Google om een vollediger antwoord te kunnen geven op de zoekvraag van de gebruikers. Carolina Nijenhuis van de NHTV Breda deed in opdracht van Checkit onderzoek naar de invloed van Universal Search op de merkwaarde van bedrijven en organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de ondervraagden een bedrijf of merk als goed beschouwd als deze op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnt met foto’s, video’s of maps.

Branding met Universal Search

Het onderzoek toont daarmee aan dat Universal Search een bewezen toevoeging is voor de brandingstrategie van een bedrijf of merk. Bedrijven op de eerste pagina worden goed bevonden, met andere woorden: een betrouwbare leverancier van kwalitatieve producten of diensten. Eerst is bewezen dat het imago van bedrijven die bovenin de ‘reguliere’ Google zoekresultaten verschijnen positief wordt versterkt. Maar liefst 73% van de ondervraagden beschouwt een bedrijf of merk als goed wanneer deze op de eerste pagina van de reguliere zoekresultaten verschijnt. Vervolgens bleek dat ook de visuele tools van Universal Search bovenin de zoekresultaten voor een positief merkimago zorgen. Door de unieke kenmerken van een bedrijf of merk naar voren te laten komen in geoptimaliseerde video’s, afbeeldingen of maps worden de mogelijkheden van Universal Search maximaal benut.

Universal Search een waardevolle toevoeging
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat 90% van de ondervraagden Universal Search een waardevolle toevoeging vindt aan de zoekmachineresultaten. Zij gaven de voorkeur aan foto’s of maps boven video’s. Dit vanwege de extra tijd die zij kwijt waren voor het laden en bekijken van video’s. Wel gaven de ondervraagden aan de optie om een video te kunnen kijken als zeer prettig te ervaren.

Wat levert Universal Search bedrijven op?

Universal Search heeft een duidelijke invloed op de perceptie van een gebruiker ten aanzien van het merk. Niet alleen is aangetoond dat gebruikers de visuele resultaten van bedrijven op de eerste zoekresultaten pagina als goed en positief ervaren, het draagt ook bij aan de merkherkenning. Waar het normaliter mogelijk is om met maximaal twee resultaten te verschijnen in de zoekresultaten, biedt Universal Search de mogelijkheid om met meer vermeldingen naar voren te komen. De doelgroep komt dus vaker in aanraking met de bedrijfs- en / of merknaam en zal eerder naar de website doorklikken, wat tot meer bezoekers en conversies leidt!

Achtergrondinformatie

De reden waarom ik het persbericht op mijn blog heb gepost komt door het feit dat Carolina de afgelopen maanden bij ons op kantoor er mee bezig is geweest en haar onderzoek veel raakvlak heeft met onderwerpen die mij interesseren. Via deze weg wil ik Carolina ook veel succes wensen met haar toekomstplannen en bedanken voor de gezellige tijd en de korte wandelingen op weg naar de trein.

Comments are closed.